Hulpmiddelen

Er zijn verschillende regelingen voor de verstrekking of vergoeding van hulpmiddelen.

Het leven is ondenkbaar zonder handige hulpjes: de stofzuiger, de wasmachine, een schaar of een leesbril. Iedereen gebruikt ze, elke dag, de hele dag door. Soms zijn er bijzondere hulpmiddelen nodig. Medische hulpmiddelen die deel uitmaken van uw behandeling of die u nodig hebt voor uw dagelijkse verzorging. Hulpmiddelen en aanpassingen voor uw werk. Hulpmiddelen om u te verplaatsen. Er zijn allerlei regelingen voor de verstrekking of vergoeding van deze hulpmiddelen.

Medische hulpmiddelen

Veel hulpmiddelen gebruikt u op voorschrift van een arts. Omdat ze deel uitmaken van een medische behandeling, omdat ze onmisbaar zijn bij uw dagelijkse verzorging of omdat ze het verlies van een lichaamsfunctie compenseren. Deze hulpmiddelen worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Vanuit de basisverzekering of via een aanvullende polis.
Meer over medische hulpmiddelen

Hulpmiddelen en aanpassingen voor werk of scholing

Hebt u hulpmiddelen nodig om te kunnen werken of om een opleiding te volgen? U kunt ze aanvragen bij UWV. Ook als u geen uitkering hebt, maar aan het werk bent en wilt blijven.
Meer over hulpmiddelen bij studie of werk

Hulpmiddelen en aanpassingen thuis

Gewoon thuis blijven wonen, ook als er hulpmiddelen en aanpassingen nodig zijn. Er is veel mogelijk. Helaas zijn er ook veel beperkingen. Vooral als het gaat om vergoedingen. Veel hangt af van het beleid van uw gemeente. Meer over woningaanpassingen

Loophulpmiddelen

Hulpmiddelen die u helpen bij het lopen zijn er in allerlei soorten en maten. Van eenvoudige wandelstokken tot elleboogkrukken, van rollators tot loopframes en alles er tussenin. Grijs, blauw of in een vrolijk kleurtje. Helaas worden eenvoudige loophulpmiddelen niet meer vergoed door uw zorgverzekeraar, tenzij u daar een aanvullende verzekering voor hebt afgesloten.
Meer over loophulpmiddelen

Rolstoelen en scootmobielen

Lukt het u niet om op eigen kracht grotere afstanden af te leggen, dan komt een rolstoel of scootmobiel in beeld. Afhankelijk van uw situatie kan dit maatwerk zijn of een standaardmodel. Rolstoelen en scootmobielen worden verstrekt door de gemeente, in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Meer over rolstoelen

Algemeen gebruikelijk

Spullen die algemeen gebruikelijk zijn, krijgt u meestal niet verstrekt of vergoed. Wat ‘algemeen gebruikelijk’ is, verandert natuurlijk in de loop van de tijd. Het gaat om hulpmiddelen die overal te krijgen zijn en die ook heel veel mensen zonder handicap of ziekte gebruiken zoals draadloze deurbellen, thermostatische douchekranen, een wandelstok, en afstandsbedieningen. Als vuistregel geldt: alles wat u in een gemiddelde elektronicazaak of winkel voor huishoudelijke artikelen kunt kopen, valt niet onder de regelingen voor vergoeding of verstrekking van hulpmiddelen.

Praat mee in het Myocafé

Dé plek om je ervaringen met hulpmiddelen te delen.

Meer informatie