Hulpmiddelen bij studie of werk

Bij hulpmiddelen en aanpassingen voor werk en scholing kunt u denken aan een aangepaste werkplek, een aangepast bureau, bijzondere computervoorzieningen of aanpassingen aan een auto die u nodig hebt om op uw werk of bij uw opleiding te komen.

Hulpmiddelen en aanpassingen voor uw werk of scholing komen in twee vormen: gebonden aan de werkplek of gebonden aan u als persoon.

Werkplek

Om te beginnen de aanpassingen op de werkplek. Dat zijn aanpassingen die u niet kunt meenemen. Denk aan het toegankelijk maken van de werkplek of het plaatsen van een aangepast bureau of speciale apparatuur. Deze aanpassingen moet uw werkgever aanvragen bij UWV.

Persoon

Andere hulpmiddelen of voorzieningen kunt u wel meenemen. Die 'losse' hulpmiddelen en aanpassingen kunt u zelf aanvragen bij UWV. Er gelden hier geen wettelijke beperkingen: alle spullen die u - binnen redelijke grenzen - nodig hebt om te werken of een opleiding te volgen komen in principe in aanmerking voor verstrekking of vergoeding door het UWV. Deze instantie zal wel telkens beoordelen of de hulpmiddelen en aanpassingen echt nodig zijn om u aan het werk te krijgen of te houden.

Schaf de hulpmiddelen niet aan voordat u een schriftelijke toezegging binnen hebt van UWV. Net als veel andere instanties werkt UWV met vaste leveranciers, waar het contracten mee afsluit. U krijgt de hulpmiddelen vervolgens in natura van die leverancier of u mag ze zelf bij deze leveranciers bestellen.

Meer informatie