Werken, ook mét een spierziekte

Betaald werk hebben kan belangrijk zijn: je inkomen gaat omhoog, je gebruikt je talenten, je ontmoet collega’s. Maar niet tegen elke prijs: je hebt ook nog een leven naast je werk, met familie, vrienden, vrije tijd. Het gaat om het vinden van de goede balans, zeker wanneer je een spierziekte hebt en je beperkingen door de ziekte toenemen.

Aan het werk gaan

Heb je net je studie afgerond, zoek je een baan en heb je een spierziekte? Daar kun je behoorlijk onzeker van worden. Wat zijn de mogelijkheden? Hoe gaat een werkgever hiermee om? Wat zijn de gevolgen voor je inkomen? Terechte vragen. De antwoorden verschillen per persoon. Daarom is het verstandig om hier hulp bij te vragen. Er zijn instanties die kunnen helpen. En er zijn regelingen om jou en je nieuwe werkgever tegemoet te komen.
Meer over regelingen en voorzieningen voor arbeidsintegratie

Blijven werken

Heb je een baan, maar wordt het door de ziekte steeds lastiger om je werk te doen? Ga dan tijdig praten met de bedrijfsarts. Maak met die arts een plan over hoe je het werk beter kunt volhouden. Misschien zijn er aanpassingen nodig op de werkplek, in het werkrooster of in je takenpakket. Mogelijk is het toch verstandig om minder te gaan werken. Dat kan een hele teleurstelling zijn. Toch is het verstandig om hier op tijd over te praten. Er zijn ook regelingen voor, zowel voor uw werkgever als voor jouzelf.
Meer over regelingen om te blijven werken

Eigen bedrijf beginnen

Als zelfstandige kun je het werk helemaal naar jouw hand zetten. Je deelt zelf je tijd in en neemt alleen opdrachten aan als je daar de energie voor hebt. Je bepaalt zelf wat je doet, waar en voor wie. Daar staat tegenover dat je helemaal zelf verantwoordelijk bent voor je inkomen. Dat kan een behoorlijke druk op je leggen. De stap naar een eigen bedrijf kan daardoor best groot zijn. Die stap hoef je niet alleen te zetten. Je kunt er ondersteuning bij krijgen. Heb je te maken met een spierziekte, dan zijn er regelingen die je een steuntje in de rug geven.
Meer over het starten van een eigen bedrijf

Kijktip

Hoe kan ik blijven werken als mijn energie beperkt is? Wie kan mij helpen met aanpassingen op mijn werk? Wat zijn de gevolgen als ik minder ga werken? Deze en andere vragen komen aan bod in een webcast met ergotherapeut Nanette Nab (Radboudumc in Nijmegen).
Bekijk de webcast ‘Werken met een spierziekte’

Deel je ervaring met werk op het

Centraal Informatiepunt Chronisch Ziek en Werk (CIP)

Ben je op zoek naar tips en manieren om werk te vinden of aan het werk te blijven? Het Centraal Informatiepunt Chronisch Ziek en Werk (CIP) bevat een enorme verzameling informatie.