Werken, mét een spierziekte

Betaald werk hebben kan belangrijk zijn: uw inkomen gaat omhoog, u gebruikt uw talenten, u ontmoet collega’s. Maar niet tegen elke prijs: u hebt ook nog een leven naast uw werk, met familie, vrienden, vrije tijd. Het gaat om het vinden van de goede balans, zeker wanneer u een spierziekte heeft en de beperkingen door de ziekte toenemen.

Aan het werk gaan

Hebt u net uw studie afgerond, zoekt u een baan en hebt u een spierziekte? Daar kunt u behoorlijk onzeker van worden. Wat zijn de mogelijkheden? Hoe gaat een werkgever hiermee om? Wat zijn de gevolgen voor uw inkomen? Terechte vragen. De antwoorden verschillen per persoon. Daarom is het verstandig om hier hulp bij te vragen. Er zijn instanties die u kunnen helpen. En er zijn regelingen om u en uw nieuwe werkgever tegemoet te komen.
Meer over regelingen en voorzieningen voor arbeidsintegratie

Blijven werken

Hebt u een baan, maar wordt het door uw ziekte steeds lastiger om uw werk te doen? Ga dan tijdig praten met de bedrijfsarts. Maak met die arts een plan over hoe u het werk beter kunt volhouden. Misschien zijn er aanpassingen nodig op de werkplek, in het werkrooster of in uw takenpakket. Mogelijk is het toch verstandig om minder te gaan werken. Dat kan een hele teleurstelling zijn. Toch is het verstandig om hier op tijd over te praten. Er zijn ook regelingen voor, zowel voor uw werkgever als voor u zelf.
Meer over regelingen om te blijven werken

Eigen bedrijf beginnen

Als zelfstandige kunt u het werk helemaal naar uw hand zetten. U deelt zelf uw tijd in. U neemt alleen opdrachten aan als u daar de energie voor hebt. U bepaalt zelf wat u doet, waar en voor wie. Daar staat tegenover dat u helemaal zelf verantwoordelijk bent voor uw inkomen. Dat kan een behoorlijke druk op u leggen. De stap naar een eigen bedrijf kan daardoor best groot zijn. Die stap hoeft u niet alleen te zetten. U kunt er ondersteuning bij krijgen. Hebt u te maken met een spierziekte, dan zijn er regelingen die u een steuntje in de rug geven.
Meer over het starten van een eigen bedrijf

Kijktip

Hoe kan ik blijven werken als mijn energie beperkt is? Wie kan mij helpen met aanpassingen op mijn werk? Wat zijn de gevolgen als ik minder ga werken? Deze en andere vragen komen aan bod in een webcast met ergotherapeut Nanette Nab (Radboudumc in Nijmegen).
Bekijk de webcast ‘Werken met een spierziekte’

Deel je ervaring met werk op het

Centraal Informatiepunt Chronisch Ziek en Werk (CIP)

Ben je op zoek naar tips en manieren om werk te vinden of aan het werk te blijven? Het Centraal Informatiepunt Chronisch Ziek en Werk (CIP) bevat een enorme verzameling informatie.

Corona, spierziekten en vaccinaties

Informatie over coronavaccins en de landelijke vaccinatiestrategie