Woonbegeleiding

Woonbegeleiding

Het is niet altijd makkelijk om je leven op orde te houden. Hoe houd je overzicht over de financiën, de post, je bezigheden? Hoe zorg je voor een tevreden gevoel over je sociale leven? Hoe houd je structuur in de dagen zodat je doet wat je moet doen en tijd overhoudt om te doen wat je wilt doen?
Heb je hulp nodig om zelfstandig te kunnen leven en mee te doen in de samenleving? Vraag dan om begeleiding, bij de gemeente, loket Wmo.

Leven met een spierziekte kan een zware wissel trekken. Soms kom je er zelf niet meer goed uit. Je komt niet meer toe aan je administratie, rekeningen blijven liggen of je moet nog zo veel regelen dat je het niet meer overziet. Sociale contacten versloffen of je weet niet goed hoe je nieuwe vrienden of kennissen kunt ontmoeten. Of je mist iemand om zo nu en dan mee te praten over wat je van het leven verwacht en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

In al deze gevallen kun je bij de gemeente aankloppen voor hulp. Je meldt je bij het loket Wmo of bij het sociale wijk- of buurtteam. Er komt dan een medewerker van de gemeente of van het wijkteam 'aan de keukentafel' om te bekijken welke hulp je nodig hebt.

De eerste vraag in het keukentafelgesprek is altijd wat je zelf kunt doen, met de mensen in je omgeving. Misschien kun je met een beetje professionele hulp, bijvoorbeeld via het maatschappelijk werk, zelf verder. Blijkt dat onvoldoende, dan zal de gemeente kijken van welke algemene voorzieningen je gebruik kunt maken, bijvoorbeeld de inzet van vrijwilligers, buddy's, een boodschappendienst of cursussen en trainingen.
Meer over het keukentafelgesprek

Bieden ook die algemene voorzieningen onvoldoende oplossing, dan kom je  in aanmerking voor een maatwerkvoorziening: individuele woonbegeleiding door een professional die je helpt om je leven weer op orde te krijgen en te houden. Dat kan iemand vanuit een hulpinstelling zijn die regelmatig langskomt en bijvoorbeeld helpt bij het op orde houden van de papieren of het doornemen van de post, maar die je ook kan ondersteunen bij het ondernemen van activiteiten buiten de deur of je kan leren hoe je - met je handicap of ziekte - beter voor jezelf kunt zorgen. Omdat het gaat om een maatwerkvoorziening, kun je ook kiezen voor een persoonsgebonden budget voor deze hulp.
Meer over het persoonsgebonden budget in de Wmo

Eigen bijdrage

De gemeente mag een eigen bijdrage vragen voor individuele woonbegeleiding. Die eigen bijdrage is maximaal € 17,50 per vier weken (vanaf 2020: € 19,- per maand), ongeacht inkomen of vermogen. Je krijgt voor deze eigen bijdrage een factuur van het CAK.
Meer over de eigen bijdrage Wmo

Niet te combineren met langdurige zorg

Heb je een indicatie voor langdurige, intensieve zorg, afgegeven door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)? En heb je ervoor gekozen om niet opgenomen te worden in een instelling, maar thuis te blijven wonen, met een volledig pakket thuis (VPT) of een modulair pakket thuis (MPT), al dan niet met een persoonsgebonden budget? Dan kom je niet in aanmerking voor individuele woonbegeleiding via de gemeente. Die begeleiding maakt namelijk al deel uit van het zorgpakket dat je krijgt via de Wet langdurige zorg.

Meer informatie