Neuroloog Gilles Naeije uit België onderzocht het effect van stimulatie van de kleine hersenen bij FA. Er lijken positieve uitkomsten. Onze medisch adviseurs reageren nog voorzichtig.
FA-symptomen en stimulatie van de kleine hersenen
Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

Introductie
Op zaterdag 7 februari vond er een FA-bijeenkomst plaats in België georganiseerd door Spierziekten Vlaanderen. Nederlanders waren ook welkom, maar helaas kon ik niet. Gelukkig voor mij was er een samenvatting van de dag te lezen op de website van Frank van Linden Deze link opent in een nieuw tabblad. Na het lezen was ik erg nieuwsgierig: neuroloog Gilles Naeije vertelde op de bijeenkomst over zijn studie met stimulatie van de kleine hersenen met elektroden. Frank was deelnemer in dit onderzoek en had het gevoel duidelijker te gaan praten door de behandeling! Ik ben opzoek gegaan naar het wetenschappelijke artikel bij dit onderzoek, lees hieronder een korte samenvatting.
Korte samenvatting
Een doel van de studie was om te onderzoeken of stimulatie van de kleine hersenen met elektroden (preciezer: anodale cerebellaire transcraniële gelijkstroomstimulatie) verschillende symptomen vermindert bij FA’ers.
De studie is gedaan met 24 FA’ers die vijf dagen in één week 20 minuten de behandeling met de elektroden kregen. De deelnemers ondergingen een evaluatie waarbij o.a. de ernst van hun ataxie werd beoordeeld met de SARA-schaal.
De behandeling leidde tot verbetering, gemeten volgens verschillende meetsystemen: in de schaal voor de beoordeling en beoordeling van ataxie (-6,5%) en in de schaal van het cerebellaire cognitieve affectieve syndroom (+11%).
Vragen
Dit onderzoek deed bij mij meteen vragen opborrelen. Hieronder de antwoorden van de medisch adviseur op die vragen:
- Nu dit is onderzocht, kunnen alle FA’ers deze behandeling ondergaan?
Dit typen behandeling zijn helaas nog in de experimentele fase en behoren niet tot reguliere zorg.
- Zijn de verbeteringen blijvend?
Hier zijn eerdere resultaten niet eenduidig over. Er zijn studies (bij andere vormen van ataxie) met een effect meetbaar tot 3 maanden na de stimulatie, maar ook studies waarbij er in het geheel geen effect van stimulatie gevonden wordt.
- Hoe zit het met eventuele vergoeding van deze behandeling?
Dat is in deze fase niet aan de orde.
- Zou u als neuroloog deze behandeling aanraden?
Op dit moment niet als aangetoonde behandeling. Meedoen aan studies in deze richting wordt uiteraard wel gewaardeerd, zodat we in de toekomst een eventueel effect kunnen vaststellen.