Feiten over FA

Er is veel bekend over de oorzaak, klachten en behandeling bij Friedreich ataxie. Op deze pagina vind je de belangrijkste zaken en links naar nog meer informatie.

Drs Ewout Brunt over Friedreich ataxie Video afspelen

Voor jou en je hulpverlener

Voor leden

Nog meer weten? Lees de brochure Friedreich ataxie, diagnose en behandeling (gratis voor leden).

Naar de webwinkel
Voorblad van een brochure over diagnose en behandeling van Spierziekten Nederland
Voor leden

In de brochure Friedreich ataxie, omgaan met de ziekte staan ervaringsverhalen van andere mensen met FA. Zij vertellen wat FA voor hun leven betekent en hoe zij hiermee omgaan (gratis voor leden).

Friedreich ataxie, omgaan met de ziekte
Voorblad brochure over omgaan met een spierziekte van Spierziekten Nederland
Voor je fysiotherapeut

Deze brochure bevat adviezen voor de behandeling die je van je fysiotherapeut krijgt. Die behandeling kan er bijvoorbeeld op gericht zijn balansproblemen en ataxie te verbeteren of de gevolgen voor het functioneren te beperken. Bij de brochure hoort een video.

Fysiotherapie bij Friedreich ataxie
Voor je huisarts

Je huisarts is er voor begeleiding en alle vragen over je gezondheid die (misschien) losstaan van Friedreich ataxie.

Informatie voor de huisarts over Friedreich ataxie
Voorblad van een brochure voor huisartsen van Spierziekten Nederland en Nederlands Huisartsengenootschap
Voor de specialist

Deze richtlijn bevat aanbevelingen voor de diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen met FA en is vooral bedoeld voor de medisch specialisten die verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van de zorg voor mensen met FA , zoals (kinder)revalidatieartsen, (kinder)neurologen en huisartsen.

Richtlijn behandeling en begeleiding van ataxie van Friedreich
Logo Spierziekten Nederland

Ook goed om te weten

Expertisecentrum voor zeldzame en erfelijke bewegingsstoornissen

Het expertisecentrum voor zeldzame en erfelijke bewegingsstoornissen in het Radboudumc heeft specifieke expertise op het gebied van diagnostiek en behandeling van kinderen en volwassenen met zeldzame en erfelijke bewegingsstoornissen, zoals ataxie. Voor een afspraak bij het expertisecentrum heb je een verwijzing van je neuroloog of huisarts nodig.

Naar het expertisecentrumOpent in een nieuwe tab:

Scholingsprogramma voor fysiotherapeuten

Fysiotherapeuten van iemand met ataxie kunnen ook een online scholingsprogramma van vier colleges volgen over wat ataxie is, de oorzaken, behandelmogelijkheden en het leven met ataxie. Dit online scholingsprogramma is van het Radboudumc, ParkinsonNet en de Ataxie Vereniging Nederland en ook bedoeld voor oefentherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten en diëtisten. Wijs ze op de E-learning basiskennis gespecialiseerde paramedische eerstelijnszorg voor meer informatie.

 

Praat ook mee in het Myocafé

Praat ook mee in het Myocafé, de online ontmoetingsplaats voor mensen met een spierziekte
Sigrid

“Veel spierziekten zijn zo zeldzaam dat je in het dagelijkse leven niet zomaar iemand tegenkomt die jou écht begrijpt. Sinds ik medio 2022 ineens flink achteruitging, heb ik veel steun mogen vinden op Myocafé.”