Feiten over DM

Er is veel bekend over de oorzaak, klachten en behandeling bij dermatomyositis. Op deze pagina vind je de belangrijkste zaken en links naar nog meer informatie.

Wat is dermatomyositis (DM)?

Dermatomyositis (DM) is een ziekte waarbij de huid en spieren ontstoken raken. De naam komt van de woorden:

  • Derma (huid)
  • Myo (spier)
  • -itis (ontsteking)

De ontsteking ontstaat langzaam, binnen weken of maanden. Kleine bloedvaatjes in de huid raken meestal het eerst ontstoken. Gelijktijdig of later kunnen de spieren meedoen. Dit kan pijn en zwakte in de spieren veroorzaken, vooral in de bovenarmen en bovenbenen. Dit gebeurt meestal aan beide kanten van het lichaam.

DM komt voor bij zowel kinderen als volwassenen. Bij kinderen heet het juveniele dermatomyositis (JDM). De behandeling van DM gebeurt met medicijnen.

Voor jou en je hulpverlener

Voor leden

In de brochure 'Myositis: ontstekingsachtige ziekte. Omgaan met de ziekte.’ staan ervaringsverhalen van andere mensen met DM. Zij vertellen wat DM voor hun leven betekent en hoe zij hiermee omgaan (gratis voor leden).

Naar de webwinkel
Voorblad brochure over omgaan met een spierziekte van Spierziekten Nederland
Voor leden

Nog meer weten? Lees de brochure 'Myositis, ontstekingsachtige ziekte. Diagnose en behandeling' (gratis voor leden).

Naar de webwinkel
Voorblad van een brochure over diagnose en behandeling van Spierziekten Nederland
Voor je huisarts

Je huisarts is er voor begeleiding en alle vragen over je gezondheid die (misschien) losstaan van dermatomyositis.

Naar de webwinkel
Voorblad van een brochure voor huisartsen van Spierziekten Nederland en Nederlands Huisartsengenootschap

Ook goed om te weten

Spoedgevallen

Bij een noodgeval hebben mensen met een spierziekte extra zorg nodig. Artsen en verpleegkundigen moeten weten welke speciale behandelingen nodig zijn. Daarom is het belangrijk om dit duidelijk te maken in een noodsituatie. Een SOS-kaartje kan helpen. Hierop kun je belangrijke informatie invullen over jouw spierziekte en zorgbehoefte. Draag dit kaartje altijd bij je.

Meer over spoedzorg SOS-kaart downloaden

Omgaan met pijn

In een actieve periode van polymyositis of dermatomyositis kun je last hebben van spierpijn. Ook in een niet-actieve periode kun je spierpijn hebben. Hier is weinig tegen te doen. Pijnstillers en rust helpen meestal niet voldoende. Soms kan een fysiotherapeut de ergste pijn verlichten door massage of door behandeling met warmte. Een warme douche nemen of zwemmen in verwarmd water kan ook verlichting geven, net als afleiding en ontspanning.

Lees meer over pijn en spierziekten

 

Praat ook mee in het Myocafé

Praat ook mee in het Myocafé, de online ontmoetingsplaats voor mensen met een spierziekte
Sigrid

“Veel spierziekten zijn zo zeldzaam dat je in het dagelijkse leven niet zomaar iemand tegenkomt die jou écht begrijpt. Sinds ik medio 2022 ineens flink achteruitging, heb ik veel steun mogen vinden op Myocafé.”