Op woensdag 10 april spreekt de Tweede Kamer over de wijkverpleging voor mensen die thuis zorg nodig hebben. Van onze leden en zorgverleners krijgen wij steeds meer signalen dat mensen met een spierziekte alsmaar moeilijker aan zorg thuis komen. Zij zijn dan aangewezen op ongecontracteerde wijkverpleging of een pgb om tijdig de benodigde zorg te krijgen. Om aandacht te vragen voor de oplopende zorgen en aan te dringen op een oplossing heeft de Patiëntenfederatie Nederland, waar Spierziekten Nederland bij is aangesloten, een brief gestuurd naar de Tweede Kamer.
10 april: debat Tweede Kamer over wijkverpleging
Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

Wij vinden dat iedereen met een spierziekte – als het nodig is – moet kunnen rekenen op goede, passende wijkverpleging en tijdige beschikbaarheid van hulpmiddelen uit de Zorgverzekeringswet. De brief van de Patiëntenfederatie vraagt daarom aandacht voor drie belangrijke punten:
- Bied goede informatie over beschikbaarheid en kwaliteit van wijkverpleging;
- Voorkom risicoselectie en onderbehandeling;
- Zet in op betere en tijdige beschikbaarheid van hulpmiddelen.
1. Goede informatie
Om te zorgen dat mensen met een spierziekte de juiste zorg kunnen ontvangen, moeten er voldoende zorgorganisaties zijn die deze zorg kunnen leveren. Bovendien moet duidelijk zijn welke zorgorganisatie de benodigde zorg kan bieden. Als je zorg nodig hebt, wil je weten welke soorten zorg een zorgorganisatie kan leveren en wat de kwaliteit is van deze zorg. Kan de zorgaanbieder alleen verzorging leveren? Of ook palliatieve zorg en specialistische verpleging, zoals sondevoeding en thuisbeademing? Is er ruimte voor nieuwe cliënten? En heeft de zorgorganisatie een contract met de zorgverzekeraar waar je bent verzekerd?
2. Voorkomen van ‘risicoselectie’
Met een progressieve spierziekte is het steeds moeilijker om een zorgorganisatie te vinden die de zorg kan bieden die nodig is om je leven te leiden zoals je dat zelf wil. Mensen horen dan te vaak dat zorgorganisaties geen ruimte hebben. Voorkomen moet worden dat zorgaanbieders mensen met een spierziekte en een relatief grote en complexe zorgvraag niet in zorg nemen (de zogeheten ‘risicoselectie’).
3. Betere beschikbaarheid zorg en hulpmiddelen
Als je een spierziekte hebt, moet je niet gedwongen worden om gebruik te maken van ongecontracteerde zorgorganisaties of een persoonsgebonden budget. Belangrijk is dat je kunt kiezen voor de zorg die bij je past. Als je geen passende zorg krijgt dan kan dat immers nare gevolgen hebben voor je gezondheid en kwaliteit van leven. Het is daarom essentieel dat, zowel in de huidige als nieuwe bekostiging van wijkverpleging, wordt gezorgd dat wijkverpleging voor mensen met een spierziekte beschikbaar blijft. Ook als het gaat om een grote of complexe zorgvraag.
Vragen aan Tweede Kamer en minister
In de brief stellen we aan de Kamerleden een aantal vragen om samen met de minister te zorgen voor goede informatie over het aanbod, kwaliteit en voldoende aanbod. Het gaat om de volgende vragen:
- Wilt u de minister vragen om samen met betrokken partijen informatie over toegang en kwaliteit van wijkverpleging voor cliënten concreet inzichtelijk te maken?
- Wilt u de minister vragen welke acties concreet ingezet worden om risicoselectie en onderbehandeling in de wijkverpleging te voorkomen? Wordt gemonitord dat ook mensen met grotere en complexere zorgvragen kunnen rekenen op passende zorg?
- Hoe bevordert de minister dat uitkomsten van wijkverpleging concreet inzichtelijk gemaakt worden?
- Wilt u de minister vragen om te bevorderen en monitoren dat gemaakte afspraken over goede hulpmiddelenzorg worden nageleefd en leiden tot merkbare verbetering voor cliënten? En welke mogelijkheden ziet de minister voor een centraal meldpunt hulpmiddelenzorg waar knelpunten gemeld en gemonitord kunnen worden?
Lees de volledige brief aan de Tweede Kamer Deze link opent in een nieuw tabblad
Het Commissiedebat over wijkverpleging in de Tweede Kamer vindt op 10 april van 10.00 – 13.00 uur plaats in de Troelstrazaal en is online te volgen via deze link:
Commissiedebat Tweede Kamer wijkverpleging 10 april Deze link opent in een nieuw tabblad