Aanvullend commentaar op nieuwsbericht over “Therapieën en hulpmiddelen bij MMN”

Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

14 oktober 2024 Dr. Willeke Kruithof, revalidatiearts UMCU
Persoon met bril Dr. Willeke Kruithof

Lees het commentaar van dr. Willeke Kruithof, revalidatiearts UMCU, op het eerder verschenen artikel over therapieën en hulpmiddelen bij MMN.

Op 1 juli 2024 verscheen bij Spierziekten Nederland een nieuwsbericht getiteld “Therapieën en hulpmiddelen bij MMN”. Deze link opent in een nieuw tabblad

Wat een heldere artikelen over therapieën en hulpmiddelen bij MMN! De zin “patiënten met MMN moeten een op maat gemaakt fysiotherapie- en ergotherapieprogamma krijgen dat is afgestemd op hun individuele behoeften” slaat de spijker op z’n kop!

Ieder mens is uniek en geen twee patiënten met MMN hebben volledig dezelfde (mate van) klachten. Zo kunnen oefeningen voor sommige mensen te licht zijn en voor andere te zwaar zijn. Lees dus de adviezen en oefeningen uit de artikelen goed en kijk wat er wel/niet bij u past. Bij vragen of onduidelijkheden: bespreek met uw behandelaar wat voor u de beste behandeling is.

Uw behandelaar is vaak een neuroloog. Met de neuroloog bespreekt u vooral de behandeling met medicijnen. Vaak zal de neuroloog u naar een revalidatiearts verwijzen, die afstemt met de juiste fysiotherapeut en/of ergotherapeut.

Met de revalidatiearts bespreekt u hoe u uw kwaliteit van leven en functioneren optimaal kunt maken en houden. Hiervoor zal de revalidatiearts de impact van MMN op uw leven analyseren en zo nodig een revalidatiebehandeling voorstellen. Daarbij wordt bekeken of u daadwerkelijk IVig én fysiotherapie én ergotherapie nodig heeft. Dit hangt namelijk af van uw situatie. Zo ja, welke therapeuten kunnen u het beste helpen? Hoe kunt u het beste trainen? Welke hulpmiddelen kunnen u helpen? De therapeuten waar een revalidatiearts mee samenwerkt zijn bijvoorbeeld gespecialiseerde therapeuten als een fysiotherapeut of ergotherapeut, maar ook een maatschappelijk werker of een psycholoog. Deze gespecialiseerde therapeuten kunnen bij u in de omgeving zitten, maar het kan voorkomen dat u hiervoor moet reizen naar een revalidatieteam in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. Op de website van Spierziekten Nederland Deze link opent in een nieuw tabbladkunt u zoeken naar een gespecialiseerde therapeut/revalidatieteam bij u in de buurt. Revalidatie op maat betekent ook: dichtbij als het kan, verder weg als het moet.

Laatste nieuws en ontwikkelingen

Terug naar het overzicht