Verder adviseerde het Zorginstituut om de prijsonderhandelingen te combineren met die van twee andere middelen:
- Pombiliti®: een ander nieuw Pompe-middel dat momenteel beoordeeld wordt en
- Myozyme®, dat al jaren wordt gebruikt.
Enzym vervangen
Alle drie de genoemde middelen zijn enzymvervangingstherapieën. Ze hebben dus eenzelfde werking. Maar waar Myozyme en Nexviadyme zijn gemaakt door dezelfde fabrikant, is Pombiliti ontwikkeld door een concurrerende partij. Door de onderhandelingen van de drie middelen te combineren, hoopt men uiteindelijk op lagere prijzen uit te komen.
Meer keus
Het advies van het Zorginsitituut aan de minister is in lijn met het eerdere advies van de adviescommissie pakket (ACP) in maart. Spierziekten Nederland was destijds bij de ACP-vergadering aanwezig om te pleiten vóór vergoeding: Myozyme heeft al veel levens drastisch verbeterd en een uitbreiding in het behandelaanbod zou het mogelijk maken om op individueel niveau te kiezen voor het middel dat bv. de minste bijwerkingen geeft. Zie ook: Spierziekten Nederland: ACP over Nexviadyme: veel te duur. We zijn blij dat zowel de ACP als het Zorginstituut de waarde van enzymvervangingstherapie onderkent en hopen er dan ook van harte op dat de prijsonderhandelingen zullen slagen.
Afwachten
Wanneer de prijsonderhandelingen gaan starten, is niet duidelijk. Naar verwachting zal Zorginstituut Nederland eerst de beoordeling van Pombiliti afronden. Meestal duurt zo’n beoordeling enkele maanden tot een jaar. Daarna kan men door met het vergoedingstraject. Uiteindelijk is de minister degene die beslist of een middel daadwerkelijk vergoed wordt of niet.
Meer weten?
Het officiële rapport van Zorginstituut Nederland is te vinden via Advies - vergoed avalglucosidase alfa (Nexviadyme®) voor de behandeling van de ziekte van Pompe | Advies | Zorginstituut Nederland).
Via deze website houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.