Op maandag 26 juni organiseren we (van 17.00 - 19.00 uur) in Baarn een focusgroep voor mensen met FSHD of een andere spierziekte. We gaan met elkaar in gesprek over ‘embryo-modellen’. Wat vinden wij van embryo-modellen? Welke ethische vragen en dilemma’s doemen op? Hoe kunnen we hiernaar kijken? Denk en praat mee in de focusgroep!
Embryo-modellen voor onderzoek naar spierziekten? Praat mee!
Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

Embryo-modellen zijn een soort namaak-embryo’s, gemaakt uit speciaal aangepaste stamcellen. Hiermee willen onderzoekers meer te weten komen over de ontwikkeling van onder andere spiercellen. Maar het ontwikkelen van embryo-modellen roept ook ethische vragen en dilemma’s op. Daarom wordt tegelijk met het laboratoriumonderzoek ethisch onderzoek gedaan.
Inzicht en begrip
Het onderzoek met embryo-modellen kan inzichten opleveren voor bepaalde groepen spierziekten, met name voor FSHD maar misschien ook voor OPMD. Daarom zijn we speciaal benieuwd hoe mensen met deze ziekten en betrokkenen hiernaar kijken. Het onderzoek kan tevens helpen bij het begrijpen van spierontwikkeling in het algemeen. Dit kan in de toekomst helpen om de ziekten van Duchenne en Pompe beter te begrijpen. Daarom gaan we graag ook met deze patiëntengroepen in gesprek.
Praat mee in de focusgroep
De focusgroep is bedoeld voor jongeren en volwassenen met FSHD en ouders van kinderen met FSHD, maar ook mensen met andere spierziekten kunnen meedoen. Iedereen vanaf 18 jaar is welkom. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door NEMO Kennislink, in samenwerking met Spierziekten Nederland en de FSHD-diagnosewerkgroep. NEMO Kennislink is een journalistiek platform over wetenschap, en organiseert samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) verschillende gesprekken over embryo-modellen. De opbrengst van deze gesprekken wordt (anoniem) gebruikt in het onderzoek naar de ethiek van embryo-modellen.
Wat kun je verwachten?
- Niels Geijsen, hoogleraar Ontwikkelingsbiologie en regeneratieve geneeskunde bij LUMC, geeft een korte uitleg over het onderzoek naar embryo-modellen.
- Met ongeveer 10 andere mensen met FSHD of een andere spierziekte en nauw betrokkenen ga je vervolgens in gesprek over de ethiek rond deze embryo-modellen, met ondersteuning van ethicus Lien de Proost (LUMC).
- Een moderator van NEMO Kennislink zorgt voor een veilige gespreksomgeving. Alle vragen, zorgen en ideeën zijn welkom, er is geen goed of fout.
- Uitspraken kunnen worden gebruikt voor onderzoek of in een publicatie op NEMO Kennislink, maar blijven altijd anoniem.
- Er is alle ruimte om vragen te stellen.
Waarom zou je meedoen?
- Je draagt bij aan wetenschappelijk onderzoek.
- Je ontmoet andere mensen met FSHD of met een andere spierziekte.
- Je zorgt ervoor dat de stem van mensen met FSHD wordt gehoord in dit onderzoek.
Praktische informatie
- Datum en tijd: maandag 26 juni van 17.00 tot 19.00 uur.
- Locatie: kantoor Spierziekten Nederland, Lt.gen. Van Heutszlaan 6 in Baarn.
- Voor een eenvoudige maaltijd (broodjes) wordt gezorgd.
- Reis- of andere onkosten worden vergoed en na afloop ontvang je een klein bedankje.
Vragen
Met vragen over deze bijeenkomst kun je contact opnemen met Eef Grob: grob(at)nemokennislink.nl Deze link opent in een nieuw tabblad, telefoon 06 11 42 29 47.
Aanmelden focusgroep Deze link opent in een nieuw tabblad
Meer informatie
- Meer informatie over het onderzoek naar embryo-modellen Deze link opent in een nieuw tabblad
- Themapagina “Embryo’s uit het lab” op NEMO Kennislink Deze link opent in een nieuw tabblad
Het onderzoek naar embryo-modellen wordt gedaan door o.a. het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus Medisch Centrum. NEMO Kennislink helpt bij de gesprekken over ethiek.
De FSHD stichting, Spierziekten Nederland en het Prinses Beatrix Spierfonds zijn partners in dit onderzoek.