Er is meer onderzoek nodig naar CIAP. Als je zelf of in je omgeving met CIAP te maken hebt, zal je dat vast beamen. Maar ook de maatschappij als geheel zou er flink baat bij hebben, zo berekende de diagnosewerkgroep CIAP/MGUS-pnp enige tijd geleden.
Kosten van CIAP voor de maatschappij in Nederland
Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

Voor mensen met CIAP is er met de huidige stand van de wetenschap geen therapie beschikbaar die de aandoening zou kunnen genezen of zelfs maar tot staan zou kunnen brengen. Het gaat om een aanzienlijke groep Nederlanders waarvan een heel deel in de werkzame leeftijd. De diagnose wordt meestal gesteld tussen het 50e en 55e levensjaar en de functionele beperkingen nemen met de tijd toe. Met name dit laatste heeft gevolgen voor de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Denk aan verloren banen, verminderde arbeidsparticipatie en een groter arbeidsverzuim. Daarnaast heeft deze groep patiënten hogere revalidatiekosten en een verminderde koopkracht, in vergelijking met mensen zonder chronische aandoening.
Op grond van gepubliceerde gegevens maakte de diagnosewerkgroep CIAP/MGUS-pnp een schatting van de maatschappelijke kosten die CIAP met zich meebrengt. De conclusie: het gaat om vele en vele miljoenen. Gezien de verwachte vergrijzing van de Nederlandse bevolking zal deze schade in de toekomst, relatief gezien alleen maar toenemen.
Bekijk de uitgebreide berekening Deze link opent in een nieuw tabblad