Nieuwe behandeling goedgekeurd voor CIDP

1 juli 2025
checklist vinkje_goedkeuring

De Europese Commissie keurde onlangs de ontstekingsremmer Vyvgart (efgartigimod alfa) goed voor gebruik bij CIDP. Het is bedoeld voor volwassenen met actieve CIDP (toenemende of terugkerende aanvallen), ná gebruik van standaardbehandeling. In de praktijk komt dat neer op mensen bij wie die standaardbehandeling niet goed (genoeg) werkt. Vergoeding in Nederland moet nog geregeld worden.

Minder schadelijke antistoffen
Vyvgart is een zogeheten FcRn-blokker: een stofje dat gaat zitten op de ‘neonatale Fc-receptor’. Die receptor reguleert de hoeveelheid antistoffen in de bloedbaan. Het gevolg van het blokkeren van de receptor is dat antistoffen sneller worden afgebroken. Ook schadelijke ‘CIDP-antistoffen’: de antistoffen die bij deze ziekte de eigen zenuwen aanvallen.

Betere mobiliteit, functie en kracht
Sinds begin dit jaar is Vyvgart in ons land – vanwege de prijs onder strenge voorwaarden – al beschikbaar voor een andere auto-immuunspierziekte, namelijk myasthenia gravis. Zie: Twee nieuwe MG-middelen in basispakket – Spierziekten. Nu is ook voor CIDP aangetoond dat het werkt: 67% van de deelnemers aan een onderzoek naar dit middel ging vooruit in mobiliteit, functie en kracht. Ook hadden zij 61% minder kans op een nieuwe aanval dan deelnemers die placebo (een nepmiddel) kregen. De bijwerkingen waren vergelijkbaar met wat bekend was uit eerder onderzoek.

Toediening via de huid
In het geval van CIDP gaat het om een subcutane variant, die werkt via een injectie (prik) in de huid. De toediening gebeurt wekelijks of – in overleg met de arts – later eens in de twee weken. Mogelijk kunnen mensen ook leren om de prik thuis, zelf te zetten. Voordat het zover is, moet er echter nog veel gebeuren.

Vergoedingsprocedure
De fabrikant kan nu vergoedingsaanvragen indienen bij de verschillende Europese landen. Naar verwachting gebeurt dat in Nederland later dit jaar. Zorginstituut Nederland beoordeelt dan de aanvraag en adviseert de minister over vergoeding uit het basispakket. De ervaring leert dat dit soort procedures vele maanden en soms nog langer in beslag kunnen nemen. Via deze site houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Laatste nieuws en ontwikkelingen

Terug naar het overzicht