Bij het UMC Utrecht Hersencentrum is het CortiCom-project gestart. Dit onderzoeksproject heeft als doel om een nieuwe manier van communiceren - via hersensignalen - te testen. Bijvoorbeeld bij mensen met ALS. Doe je mee?
Onderzoek naar communiceren via hersensignalen
Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

Hersenziekten veroorzaakt door bijvoorbeeld een spierziekte zoals ALS, kunnen leiden tot ernstige verlamming en problemen met het spreken. De bestaande communicatiehulpmiddelen zijn niet voor iedereen een goede oplossing, omdat betrouwbare spierbewegingen nodig zijn voor de bediening ervan. Zelfstandig communiceren is dan soms (bijna) onmogelijk.
Eerder hebben onderzoekers van het UMC Utrecht Hersencentrum laten zien dat mensen met ernstige verlamming, in plaats van spierbewegingen, de hersensignalen kunnen gebruiken om zelfstandig te communiceren via simpele ‘hersenkliks’. Deze hersensignalen werden gemeten met geïmplanteerde meet-elektroden op de hersenen. In dit eerdere onderzoek verliep de communicatie echter erg langzaam.
Nieuw systeem
In het CortiCom-onderzoek willen de onderzoekers een nieuw systeem voor hersenbesturing testen: het CortiCom-systeem. Ze willen bekijken of communicatie via de hersensignalen met dit systeem sneller en efficiënter is. Zo willen zij vaststellen of het mogelijk is om op basis van het hersensignaal te bepalen welk woord iemand probeert uit te spreken. In het CortiCom-project worden de hersensignalen gemeten via matjes met meet-elektroden. Deze worden op de hersenen geplaatst en verbonden met een computer buiten het lichaam.
De onderzoekers hopen in het CortiCom-project vast te stellen hoe snel en accuraat mensen met ernstige verlamming kunnen communiceren via de hersensignalen. Daarnaast wordt onderzocht of en in hoeverre de hersensignalen in de loop van de tijd veranderen.
Doe je mee?
Voor het CortiCom-project is het onderzoeksteam bij het UMC Utrecht Hersencentrum op zoek naar geschikte deelnemers. Ze zoeken specifiek kandidaten tussen de 18 en 70 jaar, die ernstig verlamd zijn en die problemen hebben met spreken veroorzaakt door neuromusculaire ziekten, traumatisch hersenletsel, beroerte, neurodegeneratieve ziekten of door een andere oorzaak. De deelnemers moeten nog wel kunnen communiceren door bijvoorbeeld oogknippers en ze zijn niet verstandelijk beperkt.
Heb je interesse of ken je iemand die mogelijk interesse heeft? Neem dan contact op met het onderzoeksteam via neuroprothese(at)umcutrecht.nl Deze link opent in een nieuw tabblad.
Kijk voor meer informatie kun je op www.neuroprothese.nl Deze link opent in een nieuw tabblad