Oudst bekende geval van de ziekte van Pompe?

Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

16 juni 2022 Maarten Tanis, diagnosewerkgroep Congenitale en metabole spierziekten
Boekenkast met oude boeken.

De wetenschap kan soms historische puzzels oplossen, zoals die rond de dood van een Italiaanse edelman. Uit DNA-onderzoek blijkt dat hij twee ziekteveroorzakende varianten had voor de late vorm van de ziekte van Pompe.

De edelman Alberto Canfrancesco della Scala, heer van Verona en beschermer van Dante, stierf in 1329 op 38-jarige leeftijd, een paar dagen na zijn zegevierende intocht in Treviso. De weinige beschikbare geschriften melden misselijkheid en diarree in de uren voor zijn dood. Pas de laatste jaren zijn er inzichten gekomen in de doodsoorzaak.

  • In 2004 werden door analyse van zijn gemummificeerde overblijfselen sporen gevonden van de stof digitalis in giftige doses. Destijds was vergiftiging de conclusie.
  • In 2021 werden in zijn DNA – geëxtraheerd uit botweefsel – twee ziekteveroorzakende varianten geïdentificeerd in het zure alfaglucosidase-gen (GAA-gen). Dit werd gedaan met een nieuwe en snelle techniek voor DNA-onderzoek (next-generation sequencing, NGS). De varianten kunnen in verband gebracht worden met de late vorm van de ziekte van Pompe.

Onderzoekers vragen zich nu hardop af in hoeverre de ziekte van Pompe met het overlijden te maken had. Digitalis werd in vroegere tijden ook wel gebruikt tegen hartziekten, die bij deze vorm van de ziekte van Pompe zeldzaam maar niet onmogelijk zijn (al was dat volgens onze medisch adviseur Pim Pijnappel overigens geen goed idee). Daarnaast zou de diagnose verschillende gemelde periodes van ziekte en spierproblemen van Canfrancesco della Scala na inspanning op het slagveld kunnen verklaren…
Hoe dan ook lijkt hij nu de eerste persoon te zijn geweest van wie bekend is dat hij de ziekte van Pompe gehad moet hebben.

Bronnen

Dit artikel is gecontroleerd door onze medisch adviseur dr. Pim Pijnappel.

Laatste nieuws en ontwikkelingen

Terug naar het overzicht