Pijnrevalidatie op maat

Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

14 juni 2022 Diagnosewerkgroep dunnevezelneuropathie
2 personen: een persoon op yogabal.

Een bijdrage van prof. dr. Verbunt, revalidatiearts, over pijnrevalidatie bij DVN.

Tijdens de webconferentie dunnevezelneuropathie die we hadden in september 2021 (als digitale vervanger van het jaarlijkse congres) hebben de artsen en onderzoekers uit Maastricht diverse presentaties gehouden. Deze presentaties zijn eerder in de nieuwsbrief van november 2021 opgenomen. Echter door omstandigheden ontbrak de presentatie van prof. dr. Verbunt, revalidatiearts. Hieronder kun je deze alsnog lezen.

‘Bij dunnevezelneuropathie (DVN) is er sprake van continue, brandende pijn, gepaard met klachten passend bij autonome dysfunctie. Tot op heden bestaat de behandeling van DVN voornamelijk uit symptoombestrijding en eventueel behandelen van een onderliggende oorzaak. De huidige pijnbehandeling is enkel effectief bij een selectieve groep van patiënten. Ook binnen deze groep is de pijnvermindering maar matig.
Daarnaast blijkt pijn een grote impact te hebben op de lijder, de naasten en de gehele maatschappij. Dit zorgt voor meer medische zorg en hogere kosten in de gezondheidszorg. Daarnaast zijn er ook kosten gerelateerd aan ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

Om de impact van pijn in het leven van mensen met DVN in kaart te brengen, hebben wij focusgroepinterviews georganiseerd. Hieruit kwamen belangrijke thema’s naar voren, zoals de impact van gedachten over pijn, coping, gevoel van verandering van identiteit, en de impact die de sociale omgeving kan hebben. We kunnen voorzichtig concluderen dat pijn bij DVN erg complex is en we met veel factoren rekening moeten houden als we de kwaliteit van leven willen verbeteren. We moeten daarbij niet alleen naar de ziekte zelf kijken, maar ook naar de impact van persoons- en omgevingsfactoren.

Gezien de matige effectiviteit van pijnmedicatie en de grote impact van pijn, zijn nieuwe behandelingsmogelijkheden noodzakelijk. Bij verschillende chronische pijnaandoeningen blijkt revalidatiebehandeling effectief te zijn in het verbeteren van de mate van deelname aan de samenleving.

Als eerste stap hier is het van belang om de impact van pijn op het dagelijks leven, zoals gedachten, gevoelens, ervaringen en gedrag, tastbaar te maken. Dit is mogelijk met een applicatie op de smartphone (Psymate), waarin we vragen stellen aan mensen op verschillende momenten van een dag. Aan de hand van de uitkomsten kunnen wij nog beter een gepersonaliseerde revalidatiebehandeling samenstellen. Op dit moment zijn wij halverwege met het includeren van vrijwillige deelnemers. De resultaten zullen later dit jaar worden gepubliceerd en bekendgemaakt op https://dvnexpertisecentrum.nl/research/werken-aan-functioneren/ Deze link opent in een nieuw tabblad.’

Laatste nieuws en ontwikkelingen

Terug naar het overzicht