In de afgelopen jaren hebben we in de nieuwsbrieven regelmatig tips gegeven om het vallen zoveel mogelijk te voorkomen. Omdat veel van deze tips nog steeds relevant zijn, hebben we ze weer eens op een rijtje gezet.
Tips met betrekking tot het vallen
Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

Zoals bekend, is vallen bij mensen die vroeger polio hebben gehad vaak een groot probleem. De spierkracht in de benen is meestal verminderd en daardoor is het risico op vallen verhoogd. Menigeen zal zijn grootgebracht met zwachtels, vette watten, gaasjes en rekverbanden. Je stond er toen niet zo bij stil. Je viel, stond op en ging weer verder. Nu we ouder worden, zijn we ons veel meer bewust van de risico’s van een flinke val. We zijn minder soepel, vallen harder en lopen meer kans op flink letsel. Een botbreuk met de daaraan mogelijk gekoppelde immobiliteit heeft voor ons vaak grote gevolgen. De angst om te vallen neemt dus toe.
Risicofactoren
Eerder refereerden we aan een nieuwsbrief van Post-Polio Health International (Saint Louis, Missouri) waarin eveneens aandacht besteed werd aan dit onderwerp door Kristine Legters van de Gannon Universiteit in Erie, Pennsylvania. Zij stelde een checklist met risicofactoren voor vallen op.
Bekijk de checklist met risicofactoren voor vallen Deze link opent in een nieuw tabblad
Bij mensen met (post)polio is het helemaal oppassen. Enkele factoren worden hieronder nader uitgelegd.
Visuele problemen
Naarmate we ouder worden, schakelen we minder makkelijk over van licht naar donker. Houd daar rekening mee als je van een helder verlicht vertrek in een donkere ruimte stapt (bv. een bioscoop). Ook glaucoom, staar, dubbelfocusbrillen en dergelijke kunnen van invloed zijn.
Gebruik van hulpmiddelen
Gebruik de hulpmiddelen correct: let op de kwaliteit ervan. Wees bijvoorbeeld alert op versleten doppen onder krukken. Vraag zo nodig advies aan deskundigen op dit gebied.
Veelvuldig toiletbezoek
Sommigen moeten ’s nachts regelmatig het bed uit om naar het toilet te gaan en dat geeft risico op vallen. Misschien ben je nog niet geheel wakker, wellicht ook onder invloed van slaapmiddelen. Wees je daar bewust van.
Obstakels in en om het huis
We kennen ze allemaal: de gevaarlijke kleedjes op parketvloeren, losliggende snoeren, drempels, afstapjes en dergelijke. Bekijk je eigen huis en omgeving kritisch en pas aan wat wenselijk is. Monteer handgrepen op strategische plekken, gebruik een douchestoel, pas de hoogte van het bed, de stoel en het toilet aan… Let ook op de lengte van kleding (broekspijpen, rok, jas).
Wees bedacht op gevaarlijke situaties buiten eigen huis en haard. Tijdens hobby’s, vakanties, maar ook in therapeutische omstandigheden (te hoge behandeltafels, gladde vloeren rond een zwembad).
Ken jezelf en je eigen postpolioprobleem
Geef aandacht aan de signalen van je lichaam. Pijn, vermoeidheid, het moment van de dag, activiteitenprogramma van de dag of de dag daarvoor. Doe de risicovolle zaken op tijden dat je op je best bent. Neem de tijd; probeer bijvoorbeeld niet zo snel mogelijk naar de voordeur te lopen. Maak gebruik van snoerloze telefoons, die overal in en om het huis mee te nemen zijn. Ook makkelijk wanneer je bijvoorbeeld in de tuin of douche komt te vallen. Laat zo mogelijk een persoonlijk alarm aanleggen.
Het zijn maar een paar tips en wellicht zijn er nog veel meer zelf te bedenken. Wij willen je vooral bewust maken van de vele risico’s. Een val is snel gemaakt en dat willen we toch voor alles voorkomen.