Wetenschappelijk onderzoek naar mogelijk middel tegen CNM gestopt

Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

19 september 2022 Maarten Tanis, diagnosewerkgroep Congenitale en metabole spierziekten
Werkbank in een laboratorium.

De fabrikant heeft bekendgemaakt de fase 1/2-studie (Unite-CNM) van een mogelijk nieuw middel tegen centronucleaire myopathie (CNM) te stoppen in verband met bijwerkingen.

Het gaat om het middel DYN101 van fabrikant Dynacure. De bijwerkingen (leverfunctiestoornissen en een te laag aantal bloedplaatjes) zijn omkeerbaar gebleken, maar traden op bij alle deelnemers in de laagste doseringsgroep. Daarmee is er nu geen mogelijkheid om deze studie op een veilige manier verder te laten gaan.

In een brief aan de leden van de CNM-MTM-gemeenschap heeft het bedrijf deze beslissing begin juli bekendgemaakt. Het besluit werd genomen omdat het niet mogelijk was gebleken de toediening van het middel voort te zetten bij een lage dosis, of te verhogen naar een doseringsniveau waarbij klinische werkzaamheid werd verwacht.

De volledige bekenmaking is gepubliceerd op de website van Myotubular Trust Deze link opent in een nieuw tabblad.

Achtergrondinformatie:

  • De Unite-CNM-studie werd opgezet als een onderzoek waarbij de dosis in stappen werd opgevoerd (“dose escalation”-studie). De eerste groep patiënten (SAD1) kreeg een enkele dosis DYN101. Deze werd goed verdragen en de studie werd vervolgd.
  • De tweede groep (SAD2) patiënten kreeg een hogere dosis DYN101. Dit was de laagste dosis waarbij naar verwachting enige mogelijke klinische werkzaamheid waargenomen zou kunnen worden. Op dit punt werd bij verschillende patiënten verhoging van leverenzymwaarden waargenomen. Op basis van deze bevindingen werd de dosering gewijzigd: die werd voortaan berekend op basis van het ideale lichaamsgewicht in plaats van het werkelijke lichaamsgewicht.
  • Na deze wijziging in de dosisberekening kon de studie verder gaan. De deelnemers uit de eerste groep zijn gestart met de wekelijkse toediening van het medicijn (MAD1). Helaas vertoonden alle zes patiënten verhoogde leverenzymwaarden en vertoonden vijf van de zes een laag aantal bloedplaatjes.
  • Op basis van deze veranderingen in laboratoriumwaarden waren dosisonderbrekingen nodig. In samenwerking met de Independent Data Monitoring Committee (een onafhankelijke commissie van experts die de veiligheid van een medicijnstudie bewaakt) is besloten de dosering te onderbreken. Alle deelnemers aan de studie gingen door met de follow-up en de lever- en bloedplaatjeswaarden keerden terug naar normale waarden. Op geen enkel moment liepen patiënten risico. Dat was een grote opluchting voor alle betrokkenen.
  • Bij een eerste analyse van alle beschikbare klinische werkzaamheidsbeoordelingen, waaronder spierbiopten van alle zes deelnemers aan het onderzoek, werden geen tekenen van klinische verbetering gezien. Op basis van de bevindingen voor verdraagbaarheid bij het lage dosisniveau werd voortzetting van de dosering of zelfs dosisverhoging niet mogelijk geacht.
  • Het bedrijf heeft benadrukt dat de deelname van de deelnemers desalniettemin heel zinvol is geweest, en zij hebben alle deelnemers (via de deelnemende ziekenhuizen) hartelijk bedankt. De studie is mede dankzij de grote betrokkenheid van de patiënten geheel volgens de regels verlopen, ondanks de coronapandemie en de noodzakelijke aanpassingen van het studieprotocol. Zij zullen er alles aan doen om de tijdens het onderzoek verzamelde gegevens openbaar beschikbaar te maken, wat bijdraagt aan een beter begrip van de omstandigheden. Andere mogelijke routes van toediening en het bereiken van de spieren (met naar verwachting minder bijwerkingen)  zullen onderzocht worden, maar ‘het is te vroeg om commentaar te geven op andere inspanningen’.

Dit artikel is gecontroleerd door onze medisch adviseur Dr. Nicol Voermans.

Laatste nieuws en ontwikkelingen

Terug naar het overzicht