Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metHereditaire motorische sensorische neuropathie type 3 (HMSN 3, CMT)

Synoniem

Dejerine Sottas, syndroom van · Erfelijke polyneuropathie · Erfelijke neuropathie

Aantal leden 8237 i
In deze diagnosegroep 23 i

Wat is HMSN type 3?

HMSN is een verzamelnaam voor een aantal erfelijke ziekten waarbij de zenuwen zijn aangetast. HMSN staat voor hereditaire motorische en sensorische neuropathie - een erfelijke aandoening van de zenuwen die signalen doorgeven van de (gevoels)zintuigen naar de hersenen en van de hersenen naar de spieren. HMSN type 3 wordt ook aangeduid als het syndroom van Déjerine Sottas.

Een samenvatting van de informatie over dit type HMSN vindt u in de folder over HMSN type 3 (gratis te downloaden).

Feiten op een rij

  • HMSN 3 is zeldzaam
  • Het is niet precies bekend hoe vaak de ziekte voorkomt
  • HMSN 3 is een erfelijke ziekte
  • De eerste verschijnselen doen zich vaak vanaf de geboorte voor

Hoe wordt HMSN behandeld?

HMSN is nog niet te genezen. Vooral de ondersteuning door een gespecialiseerde fysiotherapeut en ergotherapeut zijn belangrijk. Aangepaste schoenen, een wandelstok of andere ondersteunende middelen helpen bij het dagelijks functioneren. Met spieroefeningen kan de lichaamshouding worden verbeterd en kan overbelasting van spieren worden voorkomen.
Lees verder.

Veelgelezen brochure

In de brochure Erfelijke polyneuropathieën (CMT/HMSN, HNA, HNPP, HMN), Diagnose en behandeling worden deze aandoeningen, de symptomen, het verloop en de behandelmogelijkheden beschreven.

Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site. U kunt de brochure ook bestellen via de webwinkel. In de webwinkel vindt u nog veel meer publicaties.

Verschijnselen bij HMSN

HMSN type 3 begint op jonge leeftijd, vaak al vanaf de geboorte. De spieren worden niet goed aangestuurd. Vooral de spieren in de voeten en handen en later ook de benen en armen verzwakken sterk. De meeste kinderen kunnen al jong niet meer zelfstandig lopen. Ook gevoelssignalen worden niet goed doorgegeven aan de hersenen. Lees verder.

Informeer uw hulpverlener

HMSN is redelijk zeldzaam. Mogelijk is uw huisarts of uw bedrijfsarts niet op de hoogte van wat de beste begeleiding is. Overhandig daarom zelf de benodigde informatie. Meer over informatie voor de hulpverlener.

Waar kunt u terecht?

In de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland vindt u gespecialiseerde hulpverleners (neuroloog, revalidatieteam) bij u in de buurt.