Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metMyoclonus epilepsie met ragged red fibers (MERRF)

MERRF is een zeer zeldzame erfelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een fout in de mitochondriën, de ´energiefabriekjes´ van het menselijk lichaam. Er ontstaan problemen in de organen zoals de hersenen en spieren.

Wat is MERRF?

MERRF is een zeer zeldzame erfelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een fout in het DNA (erfelijk materiaal) van de mitochondriën. De mitochondriën zijn de ´energiefabriekjes´ van het menselijk lichaam. Wanneer die hun werk niet goed kunnen doen, ontstaan er problemen in de organen zoals de hersenen en de spieren.
MERRF is de afkorting van myoclonus epilepsie met ‘ragged red fibers’.
MERRF valt onder de mitochondriële myopathieën.

Folder over MERRF

In de folder over MERRF vindt u een samenvatting van de informatie over deze ziekte.

Feiten op een rij

  • Ongeveer 1 op de 100.000 kinderen wordt met MERRF geboren
  • De klachten kunnen heel verschillend zijn, zelfs bij mensen van dezelfde familie
  • MERRF tast zowel de spieren als de hersenen aan
  • Regelmatige controle van de ogen en het hart wordt aangeraden

Oorzaak en verschijnselen

MERRF is een erfelijke ziekte: er is een in het DNA van de mitochondriën, de "energiefabriekjes" in de cellen van ons lichaam. Een verandering in het DNA zorgt ervoor dat de mitochondriën hun werk minder goed kunnen doen. De aanmaak van energie verloopt dan niet goed en er is te weinig energie beschikbaar in organen.
De verschijnselen van MERRF lopen sterk uiteen. Het eerste verschijnsel is progressieve myoclonische epilepsie: kortdurende, schokkende bewegingen van de armen, de benen of het hele lichaam.
Hoe de ziekte zich ontwikkelt, is onzeker. Meer over oorzaak en verschijnselen.

Diagnose en behandeling

De ´rafelige rode vezels´ uit de Engelse naam verwijzen naar afwijkingen in de spiervezels die te zien zijn onder de microscoop. De ziekte wordt meestal vastgesteld in de kindertijd tot late jeugd.
Er zijn (nog) geen medicijnen die MERRF kunnen genezen. De behandeling is gericht op het zoveel mogelijk verminderen van de klachten. Meer over diagnose en behandeling.