Voorbereiding

Goed voorbereid op reis

Werk met een checklist, informeer je over verzekeringen, medicijnen en parkeerkaarten. Een goede voorbereiding maakt de kans van slagen van je dagje uit of vakantie groter.

Checklist

Het is prettig om je voor te bereiden op je vakantie aan de hand van een checklist.  Win vooraf informatie in over bijvoorbeeld verzekeringen, reizen met medicijnen, toegankelijkheid van publieke locaties, en parkeerkaarten. Maak, voordat je een vakantie boekt, een checklist met in ieder geval de volgende punten:

  • Is een groepsreis handiger dan een individuele reis?
  • Bij individueel reizen: is er voldoende begeleiding of moet er iemand mee?
  • Hoe is het met de rolstoeltoegankelijkheid (accommodatie, vliegveld)?
  • Heeft de bus/trein of het vliegtuig plek voor rolstoelen?
  • Zijn er liften onderweg, op de bestemming en bij excursies?
  • Is er speciaal vervoer nodig van en naar het vakantieoord?
  • Heeft de accommodatie een geschikt bed?
  • Is een medisch paspoort nodig?
  • Zijn de medicijnen in het buitenland (vrij) verkrijgbaar en houdbaar?
  • Wat zijn de gegevens van de dichtstbijzijnde dokter op de bestemming?
  • Bij een vliegvakantie:  controleer, als je rolstoelgebonden bent, wat je rechten zijn

Vliegen

Vliegen kan een hele onderneming zijn als je een (elektrische) rolstoel gebruikt. Een goede voorbereiding is van belang. De Inspectie voor de Leefomgeving heeft je rechten als reiziger op een rij gezet. Om de reis prettiger te laten verlopen kan het helpen om gebruik te maken van 
deze lijst met tips en aandachtspunten

Tips en adviezen voor het reizen met een beperking vind je ook op:
Visumvoor.com

Verzekeringen

Zorg ervoor dat je rolstoel en andere kostbare hulpmiddelen verzekerd zijn tijdens je vakantie. De meeste (Wmo-)hulpmiddelen die via de gemeente beschikbaar worden gesteld, zijn alleen in die gemeente verzekerd. Ga dus op zoek naar een reisverzekering (gewone rolstoel) of scootmobiel- of transportverzekering (elektrische rolstoel) die schade aan of verlies van je rolstoel en andere hulpmiddelen vergoedt. In alle landen heb je een geldige groene kaart nodig om in een elektrische rolstoel te mogen rijden.

Let bij het afsluiten van een reis- of annuleringsverzekering goed op de voorwaarden.  Wat wordt er bijvoorbeeld vergoed als je vervangende zorg (respijtzorg) hebt geregeld maar deze op het laatste moment niet doorgaat?  

Gehandicaptenparkeerkaart Europa

Als je in Nederland een gehandicaptenparkeerkaart aanvraagt, krijg je een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Hiermee kun je parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen in alle landen van de Europese Unie (EU). De kaart is ook geldig in sommige andere Europese landen.
Meer informatie over de Europese gehandicaptenparkeerkaart:
rijksoverheid.nl
europa.eu

Parkeervoorschriften
De parkeerregels voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart verschillen per land. Om duidelijkheid te geven, heeft de ANWB in samenwerking met de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) de parkeervoorschriften van 31 Europese landen voor u op een rijtje gezet. 
Meer over Parkeervoorschriften met de gehandicaptenparkeerkaart

Medicijnen

Ga je op reis met een medicijn of middel dat onder de Opiumwet valt? Dan moet je een officiële verklaring aanvragen. Het CAK beoordeelt de ingevulde verklaring in opdracht van het ministerie van VWS. Je kunt bij je arts of apotheker informeren of je medicijn onder de Opiumwet valt. Of controleer of de (werkzame) stof in het medicijn voorkomt in de lijst van middelen die onder de Opiumwet vallen.
Meer over de medicijnverklaring

Mantelzorgers

Goed voor een ander zorgen kan alleen als je ook goed voor jezelf zorgt.  Even ontspannen en tijd voor jezelf nemen is belangrijk! Dit kan een uurtje sporten, een avond voor jezelf, maar denk ook eens aan dagbesteding of logeeropvang voor degene(n) voor wie je zorgt . Dit wordt ook wel respijt of respijtzorg genoemd.
Meer over vervangende zorg

Toegankelijkheid publieke locaties

Het kan handig zijn om ter voorbereiding van je reis te bkijken hoe toegankelijk publieke locaties zijn, onderweg of op je vakantiebestemming. Er zijn websites en apps die hier inzicht in geven, zoals:

Ongehinderd: website en app
'Ongehinderd' heeft een gratis app en website waarmee mensen met een lichamelijke beperking altijd en overal inzicht krijgen in de toegankelijkheid van publieke locaties. Door het keuringsteam worden locaties getoetst in opdracht van gemeenten en bedrijven. Daarnaast is 'Ongehinderd' de uitvoerende partij voor het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid.

Meer over Ongehinderd en de app

OnWheels App
OnWheels is een organisatie die streeft naar een betere toegankelijkheid van steden, gebouwen en een betere mobiliteit. Ze meten alle mogelijke locaties in steden en gemeenten op. Alle informatie die zij verzamelen stellen zij gratis ter beschikking via de OnWheels App. Deze app kan handig zijn voor reizen in België.

Meer over de OnWheelsApp

Ik ga op reis en neem mee ...

Eelke Kelderman heeft een spierziekte en is altijd op zoek naar rolstoeltoegankelijke bijzondere vakantieadresjes (www.eelkedroomt.nl). Zij geeft tips voor handige hulpmiddelen om mee op reis te nemen, zoals:

  • een wandbeugel met zuignappen, te bevestigen aan een gladde muur, te koop in de thuiszorgwinkel;
  • een antislipmatje voor onder de douche;
  • een verlengsnoer voor het opladen van de rolstoel naast het bed;
  • een toiletverhoger, ook te koop bij de thuiszorgwinkel;
  • een handspiegel (handig als de spiegel te hoog hangt)

Tips voor handige hulpmiddelen van Spierziekten Nederland zijn: 

  • een telescoopspiegel;
  • een weekendtas met een drempelhulp met vijf hulpstukken;
  • een fietsendrager (T-rack Boomerang);
  • een pan als ondersteek (Bo-Camp siliconen opvouwbare pan).

Meer informatie over deze producten en verkrijgbaarheid:
Helpdesk Hulpmiddelen van Spierziekten Nederland