Mantelzorg

Onbetaald zorgen voor een familielid of andere naaste: je rolt er bijna vanzelf in. Hoe houd je het vol?

Overleven als mantelzorger

Het is een vreemde term, 'mantelzorger', maar de meeste mensen begrijpen waar het over gaat: je zorgt voor een partner, kind, ouder, broer of zus en je krijgt daar niet voor betaald. Het mantelzorgerschap is vaak geen keuze. De meeste mensen overkomt het.
Voor veel mensen is het ook een vanzelfsprekendheid. Het hoort erbij als je familie bent. Maar hoe vanzelfsprekend ook, het is wel goed om bij enkele zaken stil te staan voordat je vastloopt.

Er zijn meer keuzes

De mantelzorgers van iemand met een spierziekte zijn meestal tussen de dertig en zestig jaar. Vaak heeft de mantelzorger betaald werk. Vaak ook zijn er meerdere personenen in huis. Bij de keuze voor mantelzorg zijn de volgende punten het overdenken waard:

  • Vraag je af wat het betekent als je een groot deel van je leven afstemt op de behoeften van degene die een spierziekte heeft.
  • Niet iedereen is voor mantelzorger in de wieg gelegd. Stel jezelf de vraag of jij de aangewezen persoon bent om mantelzorg te geven.
  • Houd goed in het oog wat het betekent voor andere gezinsleden wanneer jij je grotendeels gaat wijden aan de mantelzorg. Het levert in de praktijk soms problemen op.

Kijktip

Tips om het vol te houden

  • Doe in de zorg vooral wat jij belangrijk vindt, wat jou voldoening geeft en wat goed is voor je relatie met degene die van die zorg afhankelijk is.
  • Zoek naar hulpmiddelen voor onderdelen van de zorg die je niet goed af gaan of die fysiek te zwaar voor je zijn.
  • Schakel tijdig anderen in om taken van je over te nemen.
  • Geen talent voor administratie? Besteed die uit.
  • Zorg goed voor jezelf wat betreft slapen, eten en lichaamsverzorging.
  • Zorg dat er tijd voor ontspanning is.

Apps voor mantelzorgers

Op de website van MantelzorgNL vind je een aantal gratis apps die je kunnen helpen om de zorg voor een familielid of andere naaste te organiseren en met anderen te delen. Een voorbeeld is de 'Hello 24/7 app'.  Deze app biedt handige functies, zoals eenvoudig videobellen met elkaar, familie-agenda inclusief actiepunten, overzichtelijke chats en een centraal familieprikbord voor de dingen die niemand mag vergeten.

Meer informatie:
Overzicht van gratis apps voor mantelzorgers - MantelzorgNL

 

Deel je ervaring met mantelzorg op het

Meer informatie