Aanpassing auto

Auto's kunnen aangepast worden aan de persoonlijke mogelijkheden. Soms zijn eenvoudige aanpassingen voldoende zoals speciale spiegels voor mensen die hun hoofd niet goed kunnen draaien of aangepaste schakelaars voor mensen met een beperkte handfunctie. Het kan ook gaan om meer ingrijpende aanpassingen zoals volledige handbesturing, besturing met behulp van een joystick, aanpassingen voor het maken van de transfer vanuit de rolstoel of voor het inrijden, vastzetten en vervoeren van een rolstoel.

Autoaanpassers

Autoaanpassingen kunnen aangebracht worden door een gespecialiseerd aanpasbedrijf, maar ook door een eigen autodealer of een vakgarage om de hoek. Vooral voor ingrijpende aanpassingen is het aan te raden om ze te laten uitvoeren door een ter zake kundig aanpasbedrijf. De zes grootste autoaanpasbedrijven, met in totaal veertien vestigingen, hebben zich verenigd in de organisatie AutoAanpassers Nederland (AAN). Deze aanpasbedrijven geven kosteloos advies op maat, begeleiden je zo nodig in het contact met het CBR en de RDW en geven garantie op hun werk.

Auto opnieuw keuren

Je mag niet zomaar met een aangepaste auto de weg op. De aanpassingen moeten eerst worden goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), via een zogenoemde Wijzigingskeuring. Er wordt dan een aantekening van de aanpassingen gemaakt op het kentekenbewijs. De RDW heeft verschillende regionale keuringsstations. Laat je je auto aanpassen bij een erkend aanpasbedrijf, dan regelt dit bedrijf ook deze keuring. De diensten van het RDW zijn niet gratis.

Vergoedingen

Autoaanpassingen zijn niet goedkoop. Heb je de auto nodig voor werk of scholing, dan kun je een vergoeding vragen bij het UWV. Heb je de auto nodig voor dagelijks leefvervoer, dan kun je aankloppen bij de gemeente. De kans op succes is daar overigens niet groot: je krijgt van de gemeente alleen een vergoeding van autoaanpassingen als dat de goedkoopste manier is om jouw vervoersprobleem op te lossen.
De kosten van specifieke autoaanpassingen vanwege een handicap of beperking zijn aftrekbaar als ‘hulpmiddelen’ bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel specifieke zorgkosten.
Meer over vergoedingen en aftrek

Meer informatie