Mobiliteit

Er zijn verschillende regelingen die te maken hebben met het vergroten van uw mobiliteit.

De deur uit om even een boodschap te doen. Naar het werk gaan, op familiebezoek of op vakantie. Voor wie te maken krijgt met een handicap of ziekte is mobiliteit vaak niet vanzelfsprekend. Toch zijn er veel mogelijkheden. Deze themapagina gaat over de regelingen waarvan u gebruik kunt maken om uw bewegingsvrijheid, uw mobiliteit te vergroten.

Loophulpmiddelen

Hulpmiddelen die u helpen bij het lopen zijn er in allerlei soorten en maten, van eenvoudige wandelstokken tot elleboogkrukken, van rollators tot loopframes en alles er tussenin. Grijs, blauw of in een vrolijk kleurtje. Helaas worden eenvoudige loophulpmiddelen niet meer vergoed door uw zorgverzekeraar, tenzij u daar een aanvullende verzekering voor hebt afgesloten.
Meer over loophulpmiddelen

Rolstoelen

Lukt het u niet om op eigen kracht grotere afstanden af te leggen, dan komt een rolstoel in beeld. Afhankelijk van uw situatie kan dit maatwerk zijn of een standaardmodel. Rolstoelen worden verstrekt door de gemeente, in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Meer over rolstoelen

Leefvervoer

Hebt u hulpmiddelen, aanpassingen of voorzieningen nodig om u te verplaatsen, dan kunt u die aanvragen bij de gemeente, loket Wmo. Denk aan scootmobielen, een aangepaste fiets, een gemotoriseerde step, een gehandicaptenvoertuig, een pasje voor het aanvullend collectief vervoer, aanpassingen aan uw auto, een bijdrage voor een rolstoelbus of een kilometervergoeding.
Meer over leefvervoer

Vervoer naar school of werk

Als uw kind door handicap of ziekte niet zelf naar school kan gaan, moet de gemeente zorgen voor leerlingenvervoer. Gaat een jongere met een handicap naar het beroepsonderwijs (roc) of hoger onderwijs (hbo of wo), dan is het UWV verantwoordelijk voor het verstrekken van een passende vervoervoorziening. Dat geldt ook voor volwassenen met een handicap die een vervoervoorziening nodig hebben om op hun werk te komen.
Meer over vervoer naar en van school of werk

Openbaar vervoer

Reizen met trein, bus, tram of metro: als dat voor u niet vanzelfsprekend is vanwege uw handicap of ziekte, kunt u gebruikmaken van speciale regelingen, bijvoorbeeld voor het reizen met een begeleider of voor assistentie op het station.
Meer over reizen met het openbaar vervoer

Autorijden

Een eigen auto geeft maximale vrijheid. U stapt in en gaat op pad. Er zijn allerlei mogelijkheden om gebruik te maken van een auto als u met een handicap of ziekte te maken hebt.
Meer over aangepast autorijden

Deel je ervaring met vervoer op het

Meer informatie

  • Op de website van de Helpdesk Hulpmiddelen vindt u een praktische zoekmodule en productinformatie.
  • Op de Hulpmiddelenwijzer staat uitgebreide informatie over verschillende vormen van mobiliteit. Met prijsinformatie en globale informatie over de mogelijkheden om de kosten vergoed te krijgen.
  • Op de website van Scouters vindt u onhafhankelijke informatie over hulpmiddelen en gebruikerservaringen.

Corona, spierziekten en vaccinaties

Informatie over coronavaccins en de landelijke vaccinatiestrategie