Mobiliteit

Er zijn verschillende regelingen die je mobiliteit kunnen vergroten.

De deur uit om even een boodschap te doen. Naar het werk gaan, op familiebezoek of op vakantie. Voor wie te maken krijgt met een handicap of ziekte is mobiliteit vaak niet vanzelfsprekend. Toch zijn er veel mogelijkheden. Deze themapagina gaat over de regelingen waarvan je gebruik kunt maken om je bewegingsvrijheid te vergroten.

Loophulpmiddelen

Hulpmiddelen die helpen bij het lopen zijn er in allerlei soorten en maten, van eenvoudige wandelstokken tot elleboogkrukken, van rollators tot loopframes en alles ertussenin. Grijs, blauw of in een vrolijk kleurtje. Helaas worden eenvoudige loophulpmiddelen niet meer vergoed door zorgverzekeraars, tenzij je daar een aanvullende verzekering voor hebt afgesloten.
Meer over loophulpmiddelen

Rolstoelen

Lukt het niet om op eigen kracht grotere afstanden af te leggen, dan komt een rolstoel in beeld. Afhankelijk van jouw situatie kan dit maatwerk zijn of een standaardmodel. Rolstoelen worden verstrekt door de gemeente, in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Meer over rolstoelen

Leefvervoer

Heb je hulpmiddelen, aanpassingen of voorzieningen nodig om je te verplaatsen, dan kun je die aanvragen bij de gemeente, loket Wmo. Denk aan scootmobielen, een aangepaste fiets, een gemotoriseerde step, een gehandicaptenvoertuig, een pasje voor aanvullend collectief vervoer, aanpassingen aan de auto, een bijdrage voor een rolstoelbus of een kilometervergoeding.
Meer over leefvervoer

Vervoer naar school of werk

Als een kind door handicap of ziekte niet zelf naar school kan gaan, moet de gemeente zorgen voor leerlingenvervoer. Gaat een jongere met een handicap naar het beroepsonderwijs (roc) of hoger onderwijs (hbo of wo), dan is het UWV verantwoordelijk voor het verstrekken van een passende vervoervoorziening. Dat geldt ook voor volwassenen met een handicap die een vervoervoorziening nodig hebben om op hun werk te komen.
Meer over vervoer naar en van school of werk

Openbaar vervoer

Reizen met trein, bus, tram of metro: als dat niet vanzelfsprekend is vanwege een handicap of ziekte, kun je gebruikmaken van speciale regelingen, bijvoorbeeld voor het reizen met een begeleider of voor assistentie op het station.
Meer over reizen met het openbaar vervoer

Autorijden

Een eigen auto geeft maximale vrijheid; je stapt in en gaat op pad. Er zijn allerlei mogelijkheden om gebruik te maken van een auto voor wie met een handicap of ziekte te maken heeft.
Meer over aangepast autorijden

Deel je ervaring met vervoer op het

Meer informatie

  • Op de website van de Helpdesk Hulpmiddelen vind je een praktische zoekmodule en productinformatie.
  • Op de Hulpmiddelenwijzer staat uitgebreide informatie over verschillende vormen van mobiliteit. Met prijsinformatie en globale informatie over de mogelijkheden om de kosten vergoed te krijgen.
  • Op de website van Scouters vind je onhafhankelijke informatie over hulpmiddelen en gebruikerservaringen.