Aanvraagprocedure woningaanpassingen

Woningaanpassingen vraag je aan bij de gemeente, loket Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wacht hier niet te lang mee, want het kan even duren voordat je de gevraagde aanpassingen daadwerkelijk krijgt. Het kan helpen om je van tevoren goed te oriënteren, vooral bij ervaringsdeskundige lotgenoten, bij voorkeur in dezelfde gemeente.

Aan de keukentafel

Misschien is er al een medewerker van de gemeente op bezoek geweest voor een zogenoemd 'keukentafelgesprek'. Als dat zo is, dan zijn in dat gesprek ook de noodzakelijke woningaanpassingen aan de orde geweest. Zo niet, dan zal iemand van de gemeente alsnog langskomen voor zo'n gesprek.
Meer over het keukentafelgesprek

Adviesronde

Blijkt er maatwerk nodig, dan organiseert de gemeente een adviesronde. Een arts beoordeelt je beperkingen, een ergotherapeut beoordeelt de situatie bij je thuis en zo nodig bekijkt een bouwkundige de mogelijkheden. De adviseur moet ook beoordelen of je aan je huidige woning gebonden bent. Het resultaat is een rapport aan de gemeente. Daar staat precies in wat er aan de hand is, hoe je situatie eruitziet en welke eisen er daarom gesteld moeten worden aan de woning.

Beslissing

De gemeente beslist op grond van dit adviesrapport over de voorziening die wordt toegekend. De meeste gemeenten bekijken eerst of het mogelijk is om te verhuizen naar een meer geschikte woning. Zo ja, dan worden er geen aanpassingen in de huidige woning vergoed. Dat is overigens vooral aan de orde als de aanpassing van de woning een complexe verbouwing zou betekenen. Voor het aanbrengen van een aantal minder ingewikkelde aanpassingen zal de gemeente niet snel een verhuizing voorstellen.

Krijg je inderdaad een woningaanpassing via de gemeente, dan kun je kiezen voor een maatwerkvoorziening in natura. Je kunt de aanpassingen ook zelf regelen via een persoonsgebonden budget. Het laatste geeft je meer vrijheid; het eerste geeft minder gedoe.
Meer over het persoonsgebonden budget in de Wmo

Huurwoning

De eigenaar van de huurwoning hoeft geen toestemming te geven voor de aanpassingen. De gemeente is wel verplicht om de verhuurder te informeren over de beslissing voordat de aanpassing is aangebracht. Zo kan een verhuurder meepraten over de uitvoering. Als je de huurwoning verlaat, hoef je de aanpassingen niet te verwijderen.

Niet te snel

Je kunt pas een aannemer aan het werk zetten als alle procedures bij de gemeente doorlopen zijn. Aanpassingen die je al hebt laten aanbrengen voordat de gemeente een zogenoemde 'verleningsbeschikking' heeft afgegeven, krijg je niet vergoed. Laat je daarom goed voorlichten over de regels die in jouw gemeente gelden rond woningaanpassingen. Zo voorkom je hoge rekeningen van de aannemer die achteraf toch niet vergoed blijken te worden.

Meer informatie