Obesitas bij Duchenne-patiënten

Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

20 september 2022 Redactie erfelijke spierdystrofie
Een persoon in een rolstoel op een strand bij ondergaande zon.

Nederlandse onderzoekers brachten in kaart hoe vaak obesitas voortkomt bij jongens en mannen met Duchenne spierdystrofie. Hun onderzoek werd eerder dit jaar gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Neuromuscular Disorders.

Gewichtstoename bij mensen met Duchenne spierdystrofie komt vaak voor bij de overgang van de mobiele naar de niet-mobiele fase. De lichaamssamenstelling verandert omdat mensen minder bewegen (minder spiermassa, meer vet). Andere mogelijke oorzaken zijn behandeling met corticosteroïden en te hoge calorie-inname.

Tegelijkertijd is de ontwikkeling van obesitas bij patiënten met Duchenne ongewenst. Het beperkt bewegingen en versterkt skeletafwijkingen. Obesitas vermindert mogelijk de effecten van een orthopedische operatie, versnelt afname van de ademhalingsfunctie en kan verzorgingsproblemen vergroten. Obesitas is ook gerelateerd aan risico’s op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Vijf jaarlijkse consulten
De Nederlandse onderzoekers, verbonden aan verschillende ziekenhuizen in het land, verzamelden gegevens uit 790 consulten van 159 jongens en mannen met Duchenne spierdystrofie. Zij stelden vast dat er gemiddeld vijf jaarlijkse consulten per persoon plaatsvonden. Er waren bij het eerste consult 95 mobiele en 64 niet-mobiele personen. De leeftijd varieerde van 3 tot 48 jaar. Bij het eerste consult gebruikte 54 procent van hen corticosteroïden. In de mobiele groep was bij 44 procent sprake van overgewicht en bij 51 procent in de niet-mobiele groep. Er was bij 6 procent in de mobiele groep sprake van ondergewicht en bij 9 procent in de niet-mobiele groep.

Calorie-inname
Het verschil tussen gerapporteerde- en aanbevolen calorie-inname van de totale groep was gemiddeld + 156 kcal/dag, en varieerde tussen -500 kcal/dag en +701 kcal/dag. De calorie-inname van de laatste 48 uur werd door de diëtist nagevraagd en berekend. De aanbevolen berekende calorie-inname was lager dan die wordt aanbevolen in nationale richtlijnen voor gezonde jongens. In het algemeen was de gerapporteerde en aanbevolen calorie-inname van niet-mobiele personen lager dan die van mobiele personen. In de niet-mobiele groep was er een hogere calorie-inname met hogere BMI z-scores¹. De personen met corticosteroïden hadden een hogere BMI z-score dan de personen zonder corticosteroïden. Er was geen verschil zichtbaar tussen de calorie-inname bij wel of niet gebruiken van corticosteroïden. Voor de totale groep werd geen relatie gevonden tussen een hoge calorie-inname en obesitas. Deze studie benadrukt het belang van een diëtist in het multidisciplinaire team en monitoring van de calorie-inname bij elk consult. Vroege maatregelen kunnen mogelijk obesitas voorkomen.

Bron:
Houwen-van Opstal SLS, Rodwell L, Bot D. BMI z-scores of boys with Duchenne muscular dystrophy already begin to increase before losing ambulation: a longitudinal exploration of BMI, corticosteroids and caloric intake. Neuromuscul Disord 2022; 32(3): 236-244.

Vertaling: Coby Wijnen, diëtist

¹ BMI is Body Mass Index en geeft in een getal weer of er sprake is van een gezond, te hoog of te laag gewicht. De z-score is een maat voor hoeveel iets afwijkt van het gemiddelde.

Laatste nieuws en ontwikkelingen

Terug naar het overzicht