Vermoeidheid verdient aandacht

Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

23 juni 2023 diagnosewerkgroep Congenitale en metabole spierziekten
medische hulp logo

Vermoeidheid komt vaak voor bij spierziekten, ook bij congenitale en metabole spierziekten. Reden voor de diagnosewerkgroep Congenitale en metabole spierziekten om in dit onderwerp te duiken.

Interessante feitjes

– Vermoeidheid kan over het algemeen op drie manieren vastgesteld of gemeten worden (Feasson 2006):

  • als verandering van elektriciteit in spieren tijdens inspanning (gemeten met een EMG Deze link opent in een nieuw tabblad);
  • als krachtsverlies na inspanning;
  • als gerapporteerde moeheid, gemeten met vragenlijsten.

– Daarbij maakt het uit of vermoeidheid fysiek en/of psychologisch is.

– Uit onderzoek blijkt dat spierzwakte niet per se te maken heeft met vermoeidheid. Ook met weinig spierzwakte kun je veel vermoeidheid ervaren en andersom.

– Inactiviteit, pijn en slaapverstoring worden geïdentificeerd als factoren die een positief oorzakelijk verband hebben met vermoeidheid. Hierbij komt inactiviteit als factor het meest voor, gevolgd door pijn (2) en slaapverstoring (3). Het onderscheiden van dit soort factoren (oorzaken, maar ook gevolgen), kan het verschil maken tussen wel of geen behandeling. Het wegnemen van een oorzakelijke factor zou namelijk een waardevolle oplossingsrichting zijn. Het maakt overigens ook uit om wat voor soort pijn het gaat (bv. zenuwpijn of niet) bij de beschikbaarheid van behandelmogelijkheden.

Meer weten over vermoeidheid bij spierziekten? Kijk eens op onze vermoeidheidspagina Deze link opent in een nieuw tabblad of bij de online cursus over Omgaan met Pijn Deze link opent in een nieuw tabblad.

Bronnen

Dit artikel is gecontroleerd door dr. Mirian Janssen en drs. Maaike de Vries

Laatste nieuws en ontwikkelingen

Terug naar het overzicht