Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metBecker spierdystrofie (Becker)

Aantal leden 8337 i
In deze diagnosegroep 180 i

Wat is Becker spierdystrofie?

Becker spierdystrofie is een erfelijke aandoening die spierzwakte en een gering uithoudingsvermogen veroorzaakt.
De aandoening kan zich tussen de peuterleeftijd en het dertigste levensjaar op verschillende manieren openbaren: spierkrampen na inspanning, sterke spierzwakte en hartritmestoornissen.
Let op: er bestaat ook een spierziekte met de naam Becker myotonie. Dit een aandoening met een heel andere oorzaak en heel totaal ander verloop.

In de folder over Becker spierdystrofie vindt u een samenvatting van de informatie over deze ziekte.

De oorzaken van Becker spierdystrofie

Becker is een erfelijke ziekte die alleen voorkomt bij mannen. Dat komt doordat het de fout in het erfelijk materiaal op het X-chromosoom ligt. Dit veroorzaakt een tekort aan het eiwit dystrofine in de spiercelwand. Hierdoor worden de spiervezels aangetast en worden de spieren langzaam zwakker. Lees verder.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte kunnen elkaar treffen op IemandZoalsIk.nl, de site voor en door mensen met een chronische aandoening.

Draagsters lopen risico

Een deel van de draagsters van het gen van de ziekte zou hartproblemen kunnen krijgen. Uit dit onderzoek bleek dat bij 16% van de draagsters de linker hartkamer een beetje verwijd was. Dat zou kunnen duiden op een begin van een hartspierziekte. Lees verder.

Veelgelezen brochure

In de brochure Becker spierdystrofie, Diagnose en behandeling wordt beschreven
hoe de ziekte ontstaat, wat
de symptomen zijn, hoe het verloop is en wat de juiste behandeling is.

Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site. U kunt de brochure bestellen in de webwinkel. In de webwinkel vindt u nog veel meer publicaties.

Behandeling

Becker spierdystrofie is nog niet te genezen. Behandeling is vooral gericht op het bestrijden van verschijnselen. De revalidatiearts speelt daarbij een centrale rol. Het is belangrijk dat er een deskundige fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, maatschappelijk werker en een diëtist in het revalidatieteam beschikbaar zijn.
Lees verder.

Waar kunt u terecht?

In de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland vindt u gespecialiseerde hulpverleners (neuroloog, revalidatieteam) bij u in de buurt.