Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metCongenitale vezeltype-disproportie (CFTD)

Synoniem

Congenital fibre type disproportion · Vezeltype-disproportie

Aantal leden 8337 i
In deze diagnosegroep 23 i

Wat is congenital fibre type disproportie?

´Congenital fibre type disproportion myopathy´ (CFTD) of vezeltype-disproportie is een spieraandoening. Bij onderzoek met de microscoop is een afwijking zichtbaar in de verhouding van de soorten spiervezels. Deze aandoening is al bij de geboorte aanwezig (congenitaal). Lees verder.

Een samenvatting van de informatie over deze ziekte vindt u in de folder over vezeltype-disproportie. Kijkt u voor meer informatie ook op de algemene pagina over congenitale spierziekten.

Feiten op een rij

  • Congenitale vezeltype-disproportie is heel zeldzaam
  • De ziekte komt voor bij minder dan één op de 250.000 levendgeborenen
  • Aangenomen wordt dat de ziekte erfelijk bepaald is
  • Congenitale vezeltype-disproportie komt in verschillende vormen voor

Behandeling

Fysiotherapie kan klachten beperken of voorkómen. Het doel is de spieren zo soepel mogelijk te houden en verkramping van de spieren rond de gewrichten tegen te gaan.

Ook een goede houding is belangrijk om scoliose te voorkomen. Soms gebruikt men rechthouders of spalken om de houding te corrigeren. De ergotherapeut kan hierbij adviseren. Lees verder.

Veelgelezen brochure

In de brochure Congenitale spierziekten. Diagnose en behandeling vindt u meer informatie over deze ziekten, de verschijnselen, het verloop en de behandelmogelijkheden.

Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze uitgave gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site. U kunt de brochure ook bestellen via de webwinkel.

Verschijnselen

Congenitale vezeltype-disproportie openbaart zich op verschillende manieren. Soms is de ziekte al bij de geboorte duidelijk. De baby is slap, slikken en ademhalen gaat moeilijk en de gewrichten staan niet goed. Andere verschijnselen zijn: een lang gezicht, hangende oogleden, een hoog gebogen gehemelte en klompvoeten.
Er bestaat ook een mildere vorm. Lees verder.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte kunnen elkaar treffen op IemandZoalsIk.nl, de site voor en door mensen met een chronische aandoening.

Waar kunt u terecht?

In de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland vindt u gespecialiseerde hulpverleners (neuroloog, revalidatieteam) bij u in de buurt.