Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metMGUS-polyneuropathie (MGUS-pnp)

Synoniem

Monoclonal gammopathy of undetermined significance polyneuropathy

Aantal leden 8264 i
In deze diagnosegroep 53 i

Wat is MGUS-polyneuropathie?

MGUS-polyneuropathie is een chronische aandoening bij mensen op oudere leeftijd. De klachten ontstaan meestal na het vijftigste jaar.

Een neuropathie is een aandoening van de zenuwen van armen en benen, de ’bedrading’. Polyneuropathie betekent dat op meerdere plaatsen in het lichaam de zenuwen zijn aangedaan. Spieren en gevoel functioneren dan niet meer naar behoren.

Folder over MGUS-polyneuropathie

Een samenvatting van de informatie over deze vorm van polyneuropathie vindt u in de folder over MGUS-polyneuropathie (gratis te downloaden).

Feiten op een rij

  • MGUS-polyneuropahtie is een zeldzame ziekte
  • In Nederland hebben naar schatting vierhonderd mensen MGUS-polyneuropathie
  • MGUS-polyneuropathie is niet erfelijk
  • De klachten beginnen meestal na het vijftigste jaar

MGUS: aanval op eigen zenuwen

MGUS ontstaat doordat het afweersysteem van het lichaam zenuwen begint aan te vallen, in plaats van schadelijke bacteriën en virussen. Bepaalde afweercellen maken in overmaat afweereiwitten aan die schade veroorzaken aan het isolatiemateriaal (myeline) of de kern (axon) van de zenuw. Meer over oorzaak en verschijnselen.

Dagnose en behandeling

Voor MGUS-polyneuropathie is geen standaardbehandeling beschikbaar. Er wordt wel onderzoek gedaan naar mogelijke geneesmiddelen. Fysiotherapie is soms een oplossing om de spierfunctie zo goed mogelijk te onderhouden. Meer over diagnose en behandeling.

Leestip

In de brochure CIAP en MGUS-polyneuropathie. Diagnose en behandeling
staat beknopt weergegeven hoe de ziekte ontstaat, wat de symptomen zijn, hoe het
verloop is en wat de juiste behandeling is. Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site. U kunt de brochure ook bestellen in de webwinkel.