PostpoliosyndroomInformeer de hulpverlener

Huisarts en PPS

De behandeling van iemand met PPS gebeurt, als het goed is, door een neuroloog en een gespecialiseerde revalidatiearts. Toch is het belangrijk dat de huisarts ervan op de hoogte is als je het postpoliosyndroom hebt. Ook bij een zeldzame ziekte is de huisarts de meest geraadpleegde hulpverlener. De huisarts speelt een belangrijke rol in de begeleiding.
PPS is zeldzaam, het ziektebeeld is voor veel huisartsen onbekend. Daarom heeft Spierziekten Nederland samen met het Nederlands Huisartsengenootschap een brochure geschreven voor huisartsen. Geef deze aan de huisarts en bespreek de inhoud. Dat is van groot belang. 

Huisartsenbrochure downloaden

Je kunt de brochure ook bestellen via de webwinkel

Informeer de fysiotherapeut

Neem mee voor de fysiotherapeut

Het postpoliosyndroom is niet te genezen maar er zijn wel manieren om de lichaamsfuncties zo veel mogelijk te behouden en te verbeteren. Fysiotherapie kan helpen bij het omgaan met de beperkingen die de late gevolgen van polio in het dagelijks leven met zich meebrengen. Evenals bij verschijnselen van vermoeidheid, pijn en een verminderde mobiliteit.

De brochure Fysiotherapie bij PPS is geschreven voor de fysiotherapeut die een patiënt met PPS in de praktijk heeft.
De informatie is samengesteld in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), het Postpolio-expertisecentrum in het AMC, gespecialiseerde fysiotherapeuten, revalidatieartsen en patiëntvertegenwoordigers.

Je kunt deze publicatie aan de fysiotherapeut geven en de inhoud met elkaar bespreken. Fysiotherapie bij PPS is gratis te downloaden of te bestellen via de webwinkel

Fysiotherapie bij PPS downloaden

Meer over fysiotherapie

Informeer de chirurg en anesthesioloog

Spierziekten Nederland heeft informatie samengesteld over de aandachtspunten bij een operatie en anesthesie na het doormaken van polio. De uitgave is bedoeld voor iedereen die polio heeft gehad en al dan niet kampt met het postpoliosyndroom (PPS). De informatie helpt om de beste zorg te krijgen voor, tijdens en na de operatie. Vul de bladen in en neem deze mee naar afspraken voor de operatie en bij opname.

Bekijk de uitgave  ‘Anesthesie en operatie na doormaken polio’.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte ontmoeten elkaar op het

Hulpmiddelen vinden

Op de hulpmiddelensite staat veel informatie over hulpmiddelen en aanpassingen voor mensen met een spierziekte. Er is ook een tweedehandsmarkt voor hulpmiddelen.