Ziekte van BrodySyndroom van Brody

Nieuwe inzichten

Tot voor kort kregen mensen met vergelijkbare klachten als die van de ziekte van Brody, maar zonder afwijking in het Brody(ATP2A1)-gen, de diagnose syndroom van Brody. Recent onderzoek heeft laten zien dat er niet veel overeenkomsten zijn tussen mensen met de ziekte en mensen met het syndroom van Brody. Ook zijn er niet veel overeenkomsten binnen de groep mensen met het syndroom van Brody. Bij mensen met het syndroom van Brody gaat het dus om een scala aan klachten en vermoedelijk veel verschillende oorzaken zodat er eigenlijk niet meer van één aandoening gesproken kan worden.

Syndroom van Brody? Nieuw onderzoek mogelijk

Mensen met het syndroom van Brody hebben vaak een verzameling van spierklachten, spierstijfheid, pijn en krampen. Ook vermoeidheid komt veel voor. In tegenstelling tot bij de ziekte van Brody ontspannen de spieren bij de mensen met het syndroom van Brody normaal. De oorzaak van de verschijnselen bij het syndroom van Brody is niet bekend. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol. In geval van klachten van spierstijfheid- en krampen wordt er per patiënt verder gezocht naar mogelijke oorzaken.

Mensen die in het verleden de diagnose syndroom van Brody kregen, kunnen zich opnieuw laten onderzoeken. Daarvoor kunnen zij aan hun huisarts een verwijzing vragen naar het Radboudumc.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte ontmoeten elkaar op het

Hulpmiddelen vinden

Op de hulpmiddelensite staat veel informatie over hulpmiddelen en aanpassingen voor mensen met een spierziekte. Er is ook een tweedehandsmarkt voor hulpmiddelen.