Ergotherapie en spierziekten

Als je een spierziekte hebt, kun je last hebben van pijn, vermoeidheid en stijve spieren. Dit maakt het vaak moeilijk om je dagelijkse dingen te doen. Een ergotherapeut kan je helpen om hiermee om te gaan.

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie voor kinderen en volwassenen met een spierziekte

Bij de meeste spierziekten nemen klachten, zoals spierzwakte, pijn en vermoeidheid, na verloop van tijd toe. Dit kan je functioneren in het dagelijks leven steeds meer belemmeren. Soms moet je bepaalde handelingen opnieuw of anders aanleren. Ook kan het zijn dat je door een verminderde hoeveelheid energie een nieuw evenwicht moet vinden tussen wat je wílt en wat je kán. De ergotherapeut helpt je hierbij. Hij of zij adviseert je bij de keuze en het gebruik van hulpmiddelen of woningaanpassingen en biedt hulp bij het aanvragen ervan.

Ergotherapie maakt vaak deel uit van een revalidatietraject. Revalidatie kan je leren omgaan met beperkingen die voortvloeien uit de ziekte. Ergotherapie is hierbij een onmisbaar onderdeel voor veel mensen met een spierziekte. Meer over revalidatie bij spierziekten.

Kinderergotherapeut

Als je kind ergotherapie nodig heeft, krijgt het een therapeut die gespecialiseerd is in kinderen. De kinderergotherapeut kijkt niet alleen naar de gevolgen van de spierziekte, maar ook naar de ontwikkelingsfase van het kind. Hij of zij is getraind om te kijken naar de mogelijkheden van het kind binnen zijn eigen belevingswereld. Spel en spelen zijn belangrijke onderdelen van een trainingsprogramma voor kinderen. Alle adviezen en acties zijn erop gericht een kind optimaal te laten meedoen aan het dagelijks leven, rekening houdend met zijn of haar ontwikkeling.

Wanneer is ergotherapie nuttig?

Ergotherapie kan van betekenis zijn bij:

  • dagelijks functioneren thuis, op school of op je werk
  • aanpassingen thuis, op school of op je werk
  • aanleren van een goede zit- en lighouding
  • het goed verdelen van je energie en het leren omgaan met vermoeidheid
  • verminderen van pijn
  • voor kinderen: aangepast spelen
  • aanmeten / laten uitproberen van hulpmiddelen

 

De informatie op deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met de Landelijke kerngroep ergo- en fysiotherapeuten van Spierziekten Nederland.

Verhalen van anderen

Marlies schakelde enkele jaren na haar diagnose een ergotherapeut in om weer zelf meer grip te krijgen op waar haar energie naar toe gaat.

Femke

Ieder kind moet zich thuis voelen op school en goed onderwijs krijgen. Femke, moeder van een jongen met SMA, deelt haar ervaringen met aanpassingen op school en de hulp van de ergotherapeut hierbij.

Laura

Laura vertelt over de aanpassingen die zijn gedaan om haar werkplek passend voor haar te maken.

1 van 3 1 van 3

Praat ook mee in het Myocafé

Praat mee in het Myocafé, de ontmoetingsplaats voor mensen met een spierziekte
Sigrid

“Veel spierziekten zijn zo zeldzaam dat je in het dagelijkse leven niet zomaar iemand tegenkomt die jou écht begrijpt. Sinds ik medio 2022 ineens flink achteruitging, heb ik veel steun mogen vinden op Myocafé.”