Vergoeding ergotherapie

Vergoeding vanuit basispakket zorgverzekering

Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle zorgverzekeraars. Dit betekent dat je per kalenderjaar 10 uur ergotherapie vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Dit geldt voor een ergotherapeut bij jou in de buurt, ook wel eerstelijns ergotherapie genoemd. Ook als je geen aanvullende verzekering hebt, kun je hier dus gebruik van maken.

Een paar aandachtspunten om rekening mee te houden:

  • De kosten voor de ergotherapie gaan af van je eigen risico. Dat komt ieder jaar terug.
  • Voor kinderen (tot 18 jaar) geldt geen eigen risico.
  • Wanneer je overstapt naar een andere zorgverzekeraar is het verstandig om bij hen te informeren of zij een contract hebben met jouw ergotherapeut. 

Aanvullende verzekering

Heb je een aanvullende verzekering? Dan vergoeden sommige verzekeraars meer behandelingen. Voor behandelingen die worden vergoed vanuit je aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.


Tip: vraag vooraf bij je zorgverzekeraar na wat aan behandelingen vergoed wordt vanuit je aanvullende verzekering.

 

Geen verwijsbrief nodig

Ga je naar de ergotherapeut in de buurt, de zogeheten eerstelijnszorg, dan heb je in principe geen verwijzing nodig. Je kunt dan meteen een afspraak maken en je hoeft niet langs de huisarts. Heel soms kan het voorkomen dat jouw (aanvullende) verzekering afwijkende voorwaarden heeft.


Tip: neem vooraf contact op met je verzekeraar om te controleren of je (g)een verwijzing nodig hebt.

 

Vergoeding bij tweede- en derdelijnszorg

Tweede- en derdelijnszorg vindt plaats in specialistische revalidatiecentra en (academische) ziekenhuizen. Hiervoor is wel een verwijzing van huisarts of specialist nodig. De zorg die je krijgt, heet medisch-specialistische revalidatie.
Meestal – maar niet altijd – is de ergotherapie onderdeel van een bredere behandeling. Anders dan ergotherapie bij jou in de buurt valt deze zorg, net als bijvoorbeeld het bezoek aan een neuroloog, in de categorie medisch-specialistische zorg. Alle medisch-specialistische zorg is verzekerd vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Let op: deze therapie is niet onbeperkt en er geldt een eigen risico.

Ergotherapie kan van betekenis zijn bij:

  • dagelijks functioneren thuis, op school of op je werk
  • aanpassingen thuis, op school of op je werk
  • aanleren van een goede zit- en lighouding 
  • het goed verdelen van je energie en het leren omgaan met vermoeidheid
  • verminderen van pijn
  • voor kinderen: aangepast spelen
  • aanmeten / laten uitproberen van hulpmiddelen