Onderzoek en spierziekten

Er vindt veel onderzoek plaats naar de oorzaak en behandeling van spierziekten. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Quotes over onderzoek

Madelon Kroneman, kaderlid Onderzoek

"Ook farmaceuten ontdekken dat het belangrijk is patiënten in een vroeg stadium te betrekken. Ze vragen ons steeds vaker mee te denken over de opzet van een trial."

Personen met een spierziekte in gesprek
Dr. Martijn Tannemaat over de werkgroep Myasthenieën

"De werkgroep volgt de nieuwste ontwikkelingen op wetenschappelijk gebied op de voet, steunt ons in het doen van onderzoek en draagt hier zelf vaak ook actief aan bij."

Fleur Sevriens, programmacoördinator onderzoek en innovatie Spierfonds (fotografie: Piek)

"Voor het Spierfonds is de ergotherapiestudie van het Radboudumc een goed voorbeeld van onderzoek dat kan bijdragen aan de kwaliteit van leven bij een spierziekte."

Contact Magazine, uitgave april 2025

Ook goed om te weten

Waar richt onderzoek rond spierziekten zich op?

Onderzoek kan zich richten op de kenmerken van de ziekte, het verloop van de ziekte of het stellen van de diagnose. Maar onderzoek kan ook gericht zijn op de (genetische) oorzaak, mechanisme van de ziekte of nieuwe medicijnen. Het kan ook gaan om  onderzoeken waar de focus ligt op het verbeteren van zorg of het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met een spierziekte. Daarnaast zijn er nog veel meer onderzoeksonderwerpen mogelijk.

Top 10 gewenste onderwerpen kwaliteit van leven-onderzoek

Uit een enquete die Spierziekten Nederland in 2023 onder haar leden hield, kwam deze top 10 van belangrijke onderwerpen voor kwaliteit van leven-onderzoek naar voren:

1.       Bewegen en trainen
2.       Vermoeidheid
3.       Pijn
4.       Mobiliteit en persoonlijke verzorging
5.       Kunnen meedoen in de maatschappij
6.       Aan het werk blijven
7.       Alternatieve therapieën
8.       Psychologische impact / mentaal welzijn.
9.       Impact van onzichtbaarheid van spierziekten
10.     Arm-handfunctie

Criteria om mee te doen aan onderzoek

Deelname aan wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig. Maar let op: je kunt niet altijd meedoen als je dat wilt. Soms zijn er strenge eisen van de onderzoekers waaraan je moet voldoen. Die eisen worden inclusiecriteria en exclusiecriteria genoemd. Ze hebben bijvoorbeeld betrekking op je leeftijd, ernst van de ziekte en eventuele bijkomende aandoeningen. Ook je conditie, gewicht en een actuele diagnose zijn vaak belangrijk. Op sommige van deze aspecten heb je mogelijk zelf invloed: zie ook de webcast over medicijnonderzoek. ⬇

Wet beschermt deelnemers medisch-wetenschappelijk onderzoek

In Nederland is er de wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen(WMO). Die wet beschermt deelnemers van onderzoeken (proefpersonen) op verschillende manieren.  Hieronder staan de kernpunten uit de wet:

  • Er moet een toetsing vooraf zijn door een erkende medisch-ethische commissie.
  • Proefpersonen worden schriftelijk en mondeling geïnformeerd over wat meedoen aan het onderzoek inhoudt
  • Proefpersonen hebben recht op verzekering (bijvoorbeeld door onverwachte schade die door het onderzoek ontstaat) en meestal ook op reiskostenvergoeding.
  • Proefpersonen mogen zich op elk moment terugtrekken uit het onderzoek (als het medisch onverantwoord is om plotseling te stoppen met de behandeling wordt dat uiteraard uitgelegd).
  • De gegevens worden alleen gebruikt binnen de wettelijke kaders voor privacy.
  • Er wordt nooit geld gevraagd aan proefpersonen.

Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid en lees de brochure over deelname aan medisch wetenschappelijk onderzoek.

Brochure medisch wetenschappelijk onderzoek

De video bovenaan deze pagina (in de header) is van het Prinses Beatrix Spierfonds uit 2012. Toevoeging aan inhoud: Niet alleen voor de ziekte van Pompe, maar ook voor SMA zijn inmiddels levensreddende medicijnen beschikbaar. Zie https://www.spierziekten.nl/diagnose/sma-overig/therapie-tegen-sma/

Praat ook mee in het Myocafé

Praat ook mee in het Myocafé, de online ontmoetingsplaats voor mensen met een spierziekte
Sigrid

“Veel spierziekten zijn zo zeldzaam dat je in het dagelijkse leven niet zomaar iemand tegenkomt die jou écht begrijpt. Sinds ik medio 2022 ineens flink achteruitging, heb ik veel steun mogen vinden op Myocafé.”