Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metChronische idiopathische axonale polyneuropathie (CIAP)

Wat is CIAP?

CIAP (chronische idiopathische axonale polyneuropathie) is een aandoening van de zenuwen die leidt tot een vermindering of verandering van gevoel en een niet of onvoldoende functioneren van spieren.

Folder over CIAP

Een samenvatting van de informatie over CIAP vindt u in de gratis te downloaden folder over CIAP.

Feiten op een rij

  • In Nederland hebben naar schatting 10.000 mensen CIAP, misschien zelfs wel meer
  • Er zijn meer mannen dan vrouwen met CIAP
  • De klachten ontstaan gemiddeld rond de 55 jaar
  • Klachten worden soms - aanvankelijk - toegeschreven aan het ouder worden

Wat is de oorzaak van CIAP?

CIAP is een ziekte van de zenuwen in armen en benen. Je zou kunnen zeggen dat de elektrische bedrading langzaam stuk gaat.
Meer over oorzaak en verschijnselen van CIAP.

Diagnosestelling bij CIAP

Het is meestal de neuroloog die de diagnose stelt op basis van de waargenomen verschijnselen. Meer over diagnosestelling en behandeling bij CIAP.

Video over CIAP en revalidatie

Mensen met CIAP kunnen veel hebben aan de inzet van een gespecialiseerd revalidatieteam. Het team kan voor optimale ondersteuning zorgen. Bekijk de video over CIAP en revalidatie.

Leestip

In de brochure CIAP en MGUS-polyneuropathie. Diagnose en behandeling staat beschreven hoe deze ziekten ontstaan, wat de symptomen zijn, hoe het verloop is en wat de juiste behandeling is.
Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site. U kunt de brochure ook bestellen via de webwinkel.

Informeer uw huisarts

CIAP is een zeldzame aandoening. Uw huisarts is mogelijk niet op de hoogte van wat de beste begeleiding is. Geef uw huisarts daarom de benodigde informatie.
Meer over informatie voor de huisarts over CIAP.