Myasthenia gravisExpertisecentrum myasthenieën

In het expertisecentrum myasthenieën werken artsen en onderzoekers aan een optimale diagnostiek, zorg en behandeling voor mensen met deze ziekte. Met vragen over myasthenieën (bijvoorbeeld over myasthenia gravis, MG) waar je zelf niet uitkomt, kun je terecht bij het expertisecentrum.

Mensen met een myasthenie, hun naasten en hun zorgverleners vinden bij het expertisecentrum:

  • de meeste kennis en ervaring op het gebied van myasthenieën
  • advies en hulp bij het vinden van de beste zorg voor mensen met een myasthenie 
  • informatie over de nieuwste onderzoeken naar myasthenieën.

Een afspraak maken

Als je bij het expertisecentrum langs wilt komen voor een consult, heb je een verwijzing nodig van je huisarts, neuroloog of een andere specialist (bijvoorbeeld je revalidatiearts). Je hoeft niet voor elk volgend bezoek een nieuwe verwijzing te vragen. Dit geldt alleen voor het eerste consult of als je langer dan een jaar geen afspraak hebt gehad. Het expertisecentrum vind je in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

In behandeling blijven bij je eigen arts

Als je dat wilt, kun je naar je arts bij je in de omgeving blijven gaan. Je arts kan met vragen altijd contact met het expertisecentrum opnemen. Het expertisecentrum geeft advies over behandelmethoden en kan je zo nodig verwijzen naar behandelaars buiten het expertisecentrum. 

Wetenschappelijk onderzoek in het expertisecentrum

Het expertisecentrum houdt zich, naast het geven van patiëntenzorg, ook bezig met wetenschappelijk onderzoek naar myasthenieën. 

Meer weten over het expertisecentrum? Kijk op de website van het expertisecentrum.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte ontmoeten elkaar op het

Hulpmiddelen vinden

Op de hulpmiddelensite staat veel informatie over hulpmiddelen en aanpassingen voor mensen met een spierziekte. Er is ook een tweedehandsmarkt voor hulpmiddelen.