Trainen en bewegen

Trainen of bewegen?

De begrippen trainen en bewegen worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is er wel degelijk een verschil. Bij bewegen ga je zelf aan de slag om je conditie zoveel mogelijk te behouden. Trainen gaat over het verbeteren van kracht, uithoudingsvermogen en functioneren. Dat doe je altijd onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Meer over sporten en bewegen

Begeleiding door fysiotherapeut

De fysiotherapeut kan je op verschillende manieren begeleiden bij zowel trainen als bewegen.

Actieve leefstijl stimuleren

Door klachten als spierzwakte, pijn of vermoeidheid kan het lastig zijn om voldoende te bewegen. De fysiotherapeut helpt je hierbij. Hij kan een trainingsopbouw voorstellen waarbij je op een laag niveau begint en er langzaam maar zeker steeds een schepje bovenop doet. Bij een goede begeleiding is er ook aandacht voor ‘probleemgebieden’ die gevoelig zijn voor overbelasting. Hard van stapel lopen is nooit aan te raden, want dan kun je overtraind raken. Neem altijd voldoende tijd om te herstellen. Samen met de fysiotherapeut kijk je welke vorm van beweging bij jou past. De fysiotherapeut kan je ook leren zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan. Hij leert je ook trainen en bewegen met hulpmiddelen als dat nodig is. Ben je op de goede weg, dan kun je prima op eigen houtje verder oefenen.  

Conditietraining

Conditietraining, ook wel aerobe training genoemd, richt zich vooral op het behoud van je conditie en niet zozeer het verbeteren ervan. Je traint onder andere je hart, longen en bloedsomloop. Dit kan op veel verschillende manieren, denk aan fietsen, lopen of roeien. Tijdens de conditietraining zal je fysiotherapeut je goed monitoren, bijvoorbeeld met een hartslagmeter en de Borgschaal om signalen van overbelasting tijdig op te merken.

Spierkrachttraining

Spierkrachttraining helpt om achteruitgang door inactiviteit tegen te gaan. De kracht van de aangedane spieren zelf zal niet verbeteren. De oefeningen zijn vooral gericht op het krachtuithoudingsvermogen.

Functionele training

Functionele training richt zich op het oefenen van handelingen die je in het dagelijks leven vaak uitoefent. Denk aan opstaan uit een stoel, traplopen, dingen optillen. Samen met de fysiotherapeut ga je trainen om die bewegingen goed te onderhouden.

Rek- en strekoefeningen

Regelmatig rek- en strekoefeningen doen, helpt het bewegingsbereik zoveel mogelijk te behouden.

Ervaringen met trainen en bewegen

Vragen en antwoorden

Bouw je training altijd rustig op. Train niet te zwaar of te veel. Moe zijn of spierpijn hebben na het trainen is normaal, maar dit moet wel binnen 48 uur over zijn. Als je pijn hebt op plaatsen waar je anders nooit pijn hebt, is dat ook een teken dat je mogelijk te veel hebt gedaan. Als de training te zwaar is, overleg met je fysiotherapeut.

Op de pagina sporten en bewegen vind je veel links naar (voorbeeld)oefeningen die je thuis kunt doen. 

Kies een vorm van bewegen die bij je past en die je leuk vindt. Bedenk of je graag alleen of samen beweegt, binnen of buiten etcetera.
Stel een haalbaar doel. Dat kan ook zijn, achteruitgang voorkomen. Je fysiotherapeut kan samen met jou op zoek gaan naar een manier van bewegen die bij je past.

Kijk voor inspiratie ook op sporten en bewegen

Kijk of er toch vormen van bewegen zijn die wel lukken. Een handbike gebruiken of zwemmen of bewegen in water bijvoorbeeld. Je kunt ook denken aan kleuren of schilderen. Kijk of je oefeningen kunt doen waarbij je je handen, polsen of voeten beweegt. De fysiotherapeut kan samen met jou op zoek gaan naar manieren van bewegen die bij jou passen.

Kijk voor oefeningen en inspiratie ook op pagina sporten en bewegen 

Als je geen problemen ervaart tijdens het bewegen en het lukt om gemotiveerd te blijven, is het niet per se nodig om naar de fysiotherapeut te gaan. Als je tijdens of na het bewegen wel klachten krijgt, zoals regelmatig spierpijn of andere pijnklachten, neem dan wel contact op met een fysiotherapeut.

Tips om in beweging te blijven

Wel doen

  • Belastbaarheid laten bepalen door een gespecialiseerde fysiotherapeut.
  • Een gespecialiseerde fysiotherapeut advies vragen over trainingsopbouw.
  • Bewegingsintensiteit langzaam opbouwen; bij spierpijn die langer dan 48 uur duurt de bewegingsintensiteit verlagen.
  • Voldoende tijd nemen om na training te herstellen, bijvoorbeeld door om de dag te trainen.
  • Een vorm van beweging kiezen waar je plezier aan beleeft.

Niet doen

  • Stil blijven zitten uit onzekerheid of angst voor spierschade.
  • Zonder advies of begeleiding beginnen en daardoor te hard van stapel lopen.
  • Te weinig tijd nemen voor herstel.
  • Te snel opgeven en daardoor positieve effecten mislopen.