Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metDunnevezelneuropathie (DVN)

Wat is dunnevezelneuropathie?

Dunnevezelneuropathie (DVN) is een aandoening waarbij vooral de dunne zenuwvezels niet goed functioneren. Daardoor kunnen verschillende pijn- en andere klachten ontstaan.
DVN is een vorm van polyneuropathie (poly = veel, neuropathie = zenuwziekte).

Folder over dunnevezelneuropathie

Een samenvatting van de informatie over deze ziekte vindt u in de folder over dunnevezelneuropathie (gratis te downloaden).

Feiten op een rij

  • Het is niet precies bekend hoe vaak dunnevezelneuropathie voorkomt
  • De aandoening wordt nog niet zo lang herkend
  • DVN is een vorm van polyneuropathie
  • De oorzaak van DVN kan niet altijd worden vastgesteld

Verschijnselen

Dunnevezelneuropathie kent een reeks mogelijke verschijnselen zoals een brandende of prikkelende pijn, maag- en darmklachten, wisselende bloeddruk en hartkloppingen. Meer over oorzaak en verschijnselen van DVN.

Diagnosestelling bij DVN

De arts zal aan de hand van de klachten bepalen naar welke mogelijke oorzaken verder onderzoek gedaan moet worden. Om de diagnose dunnevezelneuropathie te kunnen stellen, is een aantal onderzoeken mogelijk. Meer over diagnosestelling en behandeling bij DVN.

Leestip

De brochure Dunnevezelneuropathie, Diagnose en behandeling bevat uitgebreide informatie over de ziekte, de verschijnselen, de manier waarop de diagnose kan worden gesteld en de behandeling en begeleiding.
Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site. U kunt de brochure ook bestellen via de webwinkel.

Onderzoek naar DVN

In Nederland wordt onderzoek gedaan naar dunnevezelneuropathie, vooral aan het Universitair Medisch Centrum van Maastricht. Het onderzoek concentreert zich op de diagnostiek, de onderliggende oorzaken en behandelmogelijkheden. Meer over onderzoek naar DVN.