Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metHereditaire spastische paraparese (HSP)

Synoniem

Ziekte van Strümpell · Erfelijke spastische paraplegie · Erfelijke spastische spinaal paralyse

Aantal leden 8286
In deze diagnosegroep 310

Wat is HSP?

HSP (hereditaire spastische paraparese) is een erfelijke aandoening van het ruggenmerg. De ziekte veroorzaakt een langzaam toenemende stijfheid en spasticiteit in beide benen.

Een samenvatting van de informatie over HSP vindt u in de folder over HSP (gratis te downloaden).

Verschijnselen bij HSP

Bij HSP worden de benen steeds stijver met als uiteindelijk gevolg spasticiteit en vaak ook kramp. Je struikelt makkelijk, sporten is lastig en de spierkracht neemt af. Voor de meeste mensen met HSP betekent koud weer: meer klachten.
Lees verder.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte kunnen elkaar treffen op IemandZoalsIk.nl, de site voor en door mensen met een chronische aandoening.

Waar kunt u terecht?

In de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland vindt u gespecialiseerde hulpverleners (neuroloog, revalidatieteam) bij u in de buurt.

Veelgelezen brochure

In de brochure HSP en PLS, Diagnose en behandeling staat beknopt weergegeven hoe deze ziekten ontstaan, wat de symptomen zijn, hoe het
verloop is en wat de juiste behandeling is.

Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site. U kunt de brochure ook bestellen via de webwinkel.

Behandeling van HSP

HSP is niet te genezen. Er zijn wel medicijnen die de spasticiteit kunnen verminderen. Vanwege de bijwerkingen worden ze vaak pas in een later stadium voorgeschreven.
Om de spasticiteit en stijfheid te remmen, kunnen de onderhuidse zenuwen gestimuleerd worden met elektrische prikkels. Een fysiotherapeut kan helpen met het oprekken van de spieren. Lees verder.

Informeer uw huisarts over HSP

HSP is een zeldzame aandoening. Uw huisarts is zeer waarschijnlijk niet op de hoogte van wat de beste begeleiding is. Geef uw huisarts daarom de benodigde informatie.
Lees verder.