Arm- of handondersteuning: ontdek de mogelijkheden

Door: Carolien Noordhuizen

Wat te doen als je geen beker meer kunt vastpakken of als tandenpoetsen niet meer lukt? Er is nu een oriëntatiehulp ontwikkeld voor mensen die problemen ervaren bij het gebruiken van hun armen en handen tijdens dagelijkse activiteiten.

Met de oriëntatiehulp vind je geschikte hulpmiddelen en krijg je oplossingen en tips aangereikt. De oriëntatiehulp is ook bedoeld voor ergotherapeuten.

De ontwikkeling van de oriëntatiehulp is onderdeel van het in 2019 gestarte OMARM-project (mogelijk gemaakt door ZonMw). Dit project is bedoeld om het verstrekken van armondersteuningen en robotarmen te verbeteren en te evalueren of deze nieuwe werkwijze (kosten)effectiever is. Er is met alle relevante betrokken organisaties een nieuwe werkwijze ontwikkeld en deze is vastgelegd in een module. Het stappenplan is de cliëntenversie van de module. Hierin staat alles over het oriënteren, uitproberen, aanvragen, gebruiken en evalueren van het hulpmiddel.

Nieuwe werkwijze
In de nieuwe werkwijze is meer aandacht voor training en nazorg. Daarnaast zijn er tools voor professionals om bijvoorbeeld de match tussen gebruiker en hulpmiddel goed te kunnen maken. Bovendien volgenden 24 ergotherapeuten een scholing in het toepassen van deze nieuwe werkwijze en tools. Door de ontwikkeling van de oriëntatiehulp en het stappenplan zorgen we ervoor dat er meer goed verkrijgbare informatie over deze hulpmiddelen beschikbaar is voor de cliënt en zorgverlener. Dit was voorheen niet het geval. 

Wil je als cliënt meedoen aan het onderzoek en zorg ontvangen via deze nieuwe werkwijze? Kijk dan hier voor de betrokken ergotherapeuten. 

De oriëntatiehulp is ontwikkeld in het kader van het OMARM-project in samenwerking met Zuyd Hogeschool, Vilans Hulpmiddelenwijzer, ergotherapeuten van Radboudumc, Amsterdam UMC, SIZA, leveranciers van armondersteuningen en robotarmen en verschillende ervaringsdeskundigen.

Onderzoek naar de nieuwe werkwijze
Vanaf nu evalueren we of deze nieuwe werkwijze ook leidt tot meer tevreden gebruikers en minder zorgkosten. Dit doen we door vier keer een vragenlijst af te nemen bij mensen die maximaal vier weken geleden een passing hadden (of bij wie deze gepland staat). 

Wil je als ervaringsdeskundige of professional met ons meedenken over de doorontwikkeling van de oriëntatiehulp? Of wil je meer informatie over het onderzoek? Neem dan contact op met: Loek.vanderheide(at)zuyd.nl (lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg, Zuyd Hogeschool).

Terug naar overzicht