Award voor Leidse topwetenschapper

Hoogleraar Annemieke Aartsma-Rus is een van de acht laureaten van de Ammodo Science Award for fundamental research 2021. Zij houdt zich o.a. bezig met onderzoek naar de ziekte van Duchenne.

Aartsma-Rus ontvangt een geldbedrag van 300.000 euro. Dat geld kan zij de komende jaren gebruiken om nieuwe wegen te verkennen in fundamenteel onderzoek. Spierziekten Nederland feliciteert Annemieke Aartsma-Rus met deze prijs. 

Annemieke Aartsma-Rus is hoogleraar Translationele Genetica aan het Leids Universitair Medisch Centrum en ontwikkelt genetische therapie voor de ziekte van Duchenne. De manier waarop mensen met Duchenne spierdystrofie omgaan met hun ziekte, waarbij ze steeds meer functies verliezen maar zich focussen op wat ze nog wél kunnen, is voor Aartsma-Rus inspirerend. Aartsma-Rus geniet internationaal aanzien en is reeds onderscheiden met een VIDI beurs van ZonMw, beurzen van het Prinses Beatrix Spierfonds en de EURORDIS Black Pearl Science Award.

Meer informatie over de laureaten en hun onderzoek is te vinden op:
www.ammodo-science-award.org/fundamental

Over de Ammodo Science Award
De Ammodo Science Award for fundamental research is bestemd voor excellente, internationaal erkende mid-careerwetenschappers die werkzaam zijn in Nederland en niet langer dan vijftien jaar geleden zijn gepromoveerd. Verdeeld over vier wetenschapsdomeinen (Biomedical Sciences, Humanities, Natural Sciences en Social Sciences) wordt iedere twee jaar aan acht laureaten elk een geldprijs van 300.000 euro toegekend. Dit bedrag kan de laureaat naar eigen inzicht besteden aan een fundamenteel wetenschappelijk onderzoeksproject.
 
De Ammodo Science Award for fundamental research is een initiatief van Stichting Ammodo. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen draagt zorg voor het nominatie- en selectieproces.
Juliette de Wijkerslooth (directeur van Ammodo) over de Ammodo Science Award:
‘Het afgelopen jaar werd het belang van wetenschappelijk onderzoek misschien wel zichtbaarder dan ooit. Naast toegepast onderzoek is fundamenteel onderzoek - de zoektocht naar kennis zonder gericht te zijn op specifieke oplossingen - ook cruciaal voor de verruiming van onze kennis en daarmee voor de vernieuwing van de samenleving. Ammodo reikt dan ook met trots voor de vierde keer de Ammodo Science Award for fundamental research uit. We zijn verheugd om acht topwetenschappers de mogelijkheid te bieden om nieuwe wegen te verkennen in hun door nieuwsgierigheid gedreven onderzoek.’

Terug naar overzicht