Nieuwe website afweersysteem

Door: Johan Voerman/Erik van Uden

Het afweersysteem speelt een rol bij het ontstaan van verschillende spierziekten. Er is nu een nieuwe site met veel betrouwbare informatie.

Bij verschillende spierziekten speelt het afweersysteem een belangrijke rol. Denk aan myasthenieën, diverse vormen van myositis en aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals CIDP, MMN en het Guillain-Barré syndroom. De Nederlandse Vereniging voor Immunologie heeft hierover een heldere en informatieve website ingericht.

Mijn Afweer
Immunologie is de leer van het afweersysteem. Een goede afweer beschermt ons lichaam tegen bacteriën, parasieten, virussen en kanker. Hierbij spelen de immuuncellen een belangrijke rol. Zij zijn in staat om ziekteverwekkers aan te vallen.
Ons afweersysteem onthoudt welke ziekteverwekkers het in de loop van ons leven heeft zien langskomen en wordt daardoor steeds sneller, krachtiger en doelmatiger.
Maar het kan ook misgaan met de afweer. Heeft ons immuunsysteem te weinig slagkracht, dan krijgen we herhaaldelijk infecties. En als het van slag raakt, valt het soms lichaamseigen stoffen aan, zoals bij myasthenie. Ons immuunsysteem moet dus in balans zijn, zodat het voldoende weerstand kan bieden tegen ziekteverwekkers.
 
De website mijnafweer.nl, opgezet door de Nederlandse Vereniging voor Immunologie, is te raadplegen voor alle vragen over het afweersysteem
 

Terug naar overzicht