NZa: reactie op aanvraag wijkverpleging moet sneller

Door: Ricardo Bronsgeest, Jeanine Blaakmeer

Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat verzekeraars sneller kunnen reageren op aanvragen voor ongecontracteerde wijkverpleging en pgb's.

Om wijkverpleging te krijgen van een zorgaanbieder die geen contract heeft met je zorgverzekeraar, of als je deze zorg wilt inkopen met een pgb, heb je toestemming van de zorgverzekeraar nodig. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) deed hier onderzoek naar en constateert dat lange doorlooptijden veel voorkomen. Dit is onacceptabel.

De NZa vraagt zorgverzekeraars daarom om o.a. te zorgen voor een uitgebreid aanbod van wijkverpleging en voldoende personeel te hebben om de aanvragen te beoordelen. Aanvragen voor ongecontracteerde zorg zouden in zo’n vijf werkdagen beoordeeld moeten worden. Voorwaarde is wel dat de aanvraag correct is ingediend. Dat gaat ook nog te vaak fout. Samen met de vereniging voor wijkverpleegkundigen (V&VN) kijken zorgverzekeraars hoe ze dit kunnen verbeteren.

Bij aanvragen van een pgb is door alle zorgverzekeraars gezamenlijk afgesproken dit binnen een termijn van zes weken af te handelen. De NZa vindt het belangrijk dat de zorgverzekeraars dit ook snel en duidelijk laten weten aan de verzekerde en/of aanvrager zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

Terug naar overzicht