Risico op corona bij postpoliosyndroom

Door: Jeanine Blaakmeer

Mensen met PPS hebben geen hoger risico dan leeftijdsgenoten, tenzij de longen zijn aangedaan of er sprake is van bijkomende ziekten.

De ziekte PPS verhoogt het risico op het krijgen van corona of ernstige complicaties niet. Wel behoren veel ouderen met PPS door hun leeftijd tot de risicogroep. Ook als er sprake is van ademhalingsklachten of als het poliovirus in eerste instantie de longen geïnfecteerd heeft, is er een verhoogd risico.

Dit stelt de Amerikaanse organisatie Post-Polio Health International. Zij publiceerde op 23 maart een statement op haar website www.post-polio.org.

Voluit gaat het om het volgende.

  • Polio en de late gevolgen ervan, zoals het postpoliosyndroom, hebben op zichzelf geen negatieve invloed op het immuunsysteem. Mensen die polio hebben gehad, hebben dus niet automatisch een verhoogd risico op het krijgen van corona.
  • Wel vallen veel mensen met het postpoliosyndroom in de oudere leeftijdscategorie. Ouderen hebben een groter risico op ernstig verloop van de ziekte dan jongeren.
  • Ook wanneer iemand tijdens de eerste polio-infectie last had van ademhalingsproblemen óf wanneer daar op dit moment sprake van is, behoort men tot de hoog-risicogroep voor het mogelijk ontwikkelen van ernstigere klachten.
  • Datzelfde geldt wanneer iemand met PPS ook een andere ziekte heeft die het risico op (complicaties bij) een coronainfectie verhoogt, zoals diabetes, een hartziekte, ernstige nierziekte of immuunstoornis.

Meer informatie over spierziekten, waaronder PPS, en corona, vindt u op onze overzichtspagina.
 

Terug naar overzicht