Scholing over chronische beademing vernieuwd

De vier CTB's werken samen aan een scholingsprogramma over chronische beademing voor zorgverleners, mantelzorgers én patiënten. Het programma staat nu online.

De vier Centra voor Thuisbeademing (CTB's), gelinkt aan het UMC Utrecht, UMC Groningen, Erasmus MC en Maastricht UMC+, hebben een gezamenlijke scholingswebsite ontwikkeld. Daarmee verbeteren ze de kwaliteit van de scholing aan zorgverleners die volwassenen met chronische beademing ondersteunen. Het vernieuwde programma bestaat uit leerroutes voor professionals, maar ook voor mantelzorgers en patiënten zelf.

Wordt u beademd en wilt u meer weten over de zorg die nodig is? Of hebben uw zorgverleners extra scholing nodig? De zelfstudieonderdelen (e-learning) uit iedere leerroute zijn voor iedereen kosteloos en vanuit huis te volgen. Uw hulpverleners en mantelzorgers kunnen via de site daarnaast, tegen betaling, een vaardigheidstraining aanvragen of toetsing krijgen, bijvoorbeeld voor een verklaring van bekwaamheid.

Op allerlei manieren biedt de website van de CTB’s extra ondersteuning bij de zorgverlening aan mensen met chronische beademing. Zo kunt u er ook terecht voor extra informatie over o.a. beademingsapparatuur en -disposables, evenals voor de wijze waarop benodigde zorg moet worden uitgevoerd (uitgeschreven in ‘handelingsschema’s' en verwerkt in instructievideo’s die deel uitmaken van de vele e-modules).

De informatie is met name gericht op volwassen patiënten. In 2019 verschijnt een scholingsprogramma gericht op het ondersteunen van kinderen met chronische ademhalingsondersteuning.

Terug naar overzicht