Update COVID-19-vaccinaties: 22 maart 2021

Vandaag is nadere informatie over de logistiek van de vaccinaties bekend geworden: wie ontvangt een uitnodiging en waar worden deze mensen gevaccineerd?

Gepubliceerd op 22 maart 2021, laatste update: 23 maart.

Welke patiënten behoren tot de groep voor de vervroegde vaccinatie?
Patiënten met een neuromusculaire aandoening bij wie de ademhaling gecompromitteerd is, komen sneller in aanmerking voor vaccinatie tegen COVID-19. Spierziekten Centrum Nederland en de medisch specialisten van de vier Centra voor Thuisbeademing (CTB) hebben de diagnoses voor deze specifieke patiëntencategorie in kaart gebracht. Het betreft patiënten met aandoeningen als Duchenne, Becker en limb girdle spierdystrofie, neuralgische amyotrofie met diafragma zwakte, FSHD, myotone dystrofie, congenitale myopathie, IBM, Pompe, myasthenia gravis, ALS, PLS, PSMA, SMA en het postpoliosyndroom.

Voor deze patiëntengroep gelden dezelfde criteria als voor de andere hoog-risico medische doelgroepen. De patiënten vallen in de leeftijdsgroep 18 tot 74 jaar.

Vaccinatie in Universitair Medische Centra en mogelijkheid tot thuisvaccinatie
De patiënten met bovenstaande diagnoses krijgen eind deze week (week 12) een uitnodiging van de universitair medische centra (UMC’s) om langs te komen voor vaccinatie met het Moderna-vaccin. Als u bij een van de onderstaande zeven expertisecentra voor spierziekten of vier centra voor thuisbeademing (CTB) geregistreerd staat, ontvangt u een uitnodiging. 

  • Universitair Medisch Centrum Groningen (expertisecentrum en CTB)
  • Universitair Medisch Centrum Utrecht (expertisecentrum en CTB)
  • Maastricht Universitair Medisch Centrum (expertisecentrum en CTB)
  • Erasmus Universitair Centrum Rotterdam (expertisecentrum en CTB)
  • Amsterdam Universitair Medisch Centrum, locatie AMC (expertisecentrum)
  • Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen (expertisecentrum)
  • Leiden Universitair Medisch Centrum (expertisecentrum)

Spierziekten Nederland vindt het belangrijk dat iedereen die in aanmerking komt nu ook snel de uitnodiging ontvangt. We zijn daarom nog in gesprek over of ook de gegevens uit ons ledenbestand (voor de patiënten met diagnoses die we eerder hebben aangeschreven) gebruikt kunnen worden. We houden u hiervan op de hoogte.

Mogelijkheid tot vaccinatie thuis via de huisarts
Als u niet mobiel genoeg bent om te reizen naar het betreffende ziekenhuis, heeft u de mogelijkheid u te melden bij het ziekenhuis. Zij regelen dan voor u dat de vaccinatie thuis door de huisarts wordt gegeven. U wordt dan gevaccineerd vanaf eind april/mei. Hoe dit in zijn werk gaat, leest u in de uitnodigingsbrief.
Ons advies is - wanneer enigszins mogelijk - gebruik te maken van de uitnodiging van het ziekenhuis. Het traject via de huisarts zal langer duren en het is (op dit moment) niet bekend welk vaccin u via de huisarts toegediend krijgt. 

Wanneer zijn andere patiënten met neuromusculaire aandoeningen aan de beurt voor vaccinatie?
De volgorde van behandeling en welk vaccin uiteindelijk aan wie gegeven wordt, wordt door de overheid bepaald. Belangrijk is ervoor te zorgen dat uw huisarts op de hoogte is van uw medische situatie. Als u jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik ontvangt, staat u goed geregistreerd bij uw huisarts. Ontvangt u de uitnodiging voor de griepprik niet, neem dan contact op met uw huisarts zodat u zeker weet dat u goed geregistreerd staat. Via onze koepelvereniging Ieder(in) zijn we in gesprek over versnelling van vaccinatie voor iedereen met een medische indicatie.

 

Terug naar overzicht