Tips: overstappen, vergoeding lidmaatschap, hulpmiddelenverstrekkers, afschaffing collectiviteitskosten en fysiotherapie
- Tot en met 31 december van elk kalenderjaar kun je je huidige zorgverzekering opzeggen. Vóór 1 februari moet je een nieuwe afsluiten.
- Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht voor iedereen, ongeacht je leeftijd, geslacht of gezondheid. Daarvoor mag je niet gekeurd worden. Een keuring kan wel aan de orde zijn als je ook een aanvullende verzekering wil afsluiten.
- Begin op tijd: het kan zijn dat het langer duurt voor je wordt ‘geaccepteerd’ door een nieuwe verzekeraar. Zeg je huidige aanvullende verzekering pas op als je weet dat je wordt toegelaten bij je nieuwe aanvullende verzekering.
- Heb je hulpmiddelen die worden vergoed uit de zorgverzekeringswet? Informeer dan eerst bij je huidige zorgverzekeraar of je die hulpmiddelen bij een overstap in moet leveren. Dat zou namelijk betekenen dat je bij een overstap naar een nieuwe verzekeraar de hulpmiddelen opnieuw moet aanvragen.
- Zorgverzekeraars werken samen met vaste leveranciers. Check of het medisch hulpmiddel wat voor jouw goed werkt (type en merk) ook wordt verstrekt bij een nieuwe verzekeraar, dit is niet altijd het geval.
- De collectiviteitskortingen op de basiszorgverzekering zijn dit jaar komen te vervallen. Collectiviteiten zelf mogen blijven bestaan, en kortingen op aanvullende verzekeringen blijven toegestaan. Zo mogen zorgverzekeraars zorginhoudelijke afspraken maken met bijvoorbeeld werkgevers, (patiënten)verenigingen en gemeenten over hun aanbod. En ook om verzekerden aan zich te binden met korting op de aanvullende pakketten.
- Een aantal zorgverzekeraars vergoedt ook in 2023 vanuit de aanvullende verzekering (een deel van) de kosten van het lidmaatschap van een patiëntenorganisatie. Dit overzicht van Patiëntenfederatie Nederland geeft aan welke zorgverzekeraars dit vergoeden en tot welk bedrag.
- Tot slot wijzen we je graag op de vergoedingen van fysiotherapie. Spierziekten zijn zonder uitzondering chronische aandoeningen. Heb je een spierziekte en een verwijzing van je behandelend arts, dan wordt de fysiotherapiebehandeling vergoed uit de basisverzekering. Het is dus niet nodig om een aanvullende verzekering voor fysiotherapie af te sluiten. Er is wel een aantal aandachtspunten waar je op moet letten:
- Er zijn ruim 600 verschillende spierziekten die lang niet allemaal afzonderlijk in de lijst met ‘chronische aandoeningen’ worden benoemd. Ze passen zonder uitzondering onder het kopje ‘Spierziekten’. Het is belangrijk dat de fysiotherapeut de juiste vergoedingscode gebruikt.
- Vanaf de 21e behandeling worden de kosten voor fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. De eerste twintig komen voor rekening van de aanvullende verzekering of van jezelf, wanneer je niet de juiste aanvullende verzekering hebt. Die eigen bijdrage is eenmalig. Je hoeft dus niet ieder jaar opnieuw te betalen en evenmin als je van verzekeraar wisselt. Let daar goed op.
Voor DVN geldt een uitzondering, tenzij de DVN gepaard gaat met klachten van het bewegingsapparaat. Maar dan nog kan de verzekeraar moeilijk doen. Een briefje van de arts of een aanvullende diagnostiek kan soms uitkomst bieden. - Een derde aandachtspunt: de vergoeding uit de basisverzekering betreft alleen de behandeling van de chronische aandoening. Zou je bijvoorbeeld na een ongeval extra fysiotherapie nodig hebben, dan valt die formeel buiten de regeling chronische aandoeningen, ook al krijg je dezelfde behandeling die je altijd krijgt. Een verzekeraar kan je hiervoor een aparte rekening sturen, maar kan hier ook soepel mee omgaan.
Meer lezen over de zorgverzekering? Bekijk de uitgebreide informatie van Patiëntenfederatie Nederland.