Leveringsprobleem medicijn niet-dystrofische myotonie in ‘Kassa’

Door: Jeanine Blaakmeer, Erik van Uden

Apotheken hebben steeds meer moeite een medicijn tegen myotonie te bestellen, waardoor patiënten acuut zonder komen te zitten. Consumentenprogramma Kassa besteedde afgelopen zaterdag aandacht aan dit probleem.

Patiënten met niet-dystrofische myotonie (waaronder Thomsen en Becker myotonie) geven aan dat zij het medicijn mexiletine steeds moeilijker kunnen verkrijgen. Dit is het gevolg van een patent dat een famaceut op dit middel heeft verkregen.

Mexiletine is van oorsprong een medicijn tegen hartritmestoornissen, maar wordt ook gebruikt tegen spierstijfheid, o.a. door mensen met niet-dystrofische myotonie. De farmaceut heeft nu ook specifiek voor deze indicatie een patent aangevraagd en een enorme prijsverhoging doorgevoerd. Het is overigens onder zijn nieuwe naam niet verkrijgbaar in Nederland. Hierdoor ontstaan zowel problemen bij de levering als bij de vergoeding. Ook mensen met myotone dystrofie kunnen hiermee te maken krijgen.

In de uitzending van 2 november besteedde Kassa aandacht aan dit probleem. Aan het woord kwam Bas Stunnenberg, een neuroloog uit het Radboudumc en een woordvoerder van Wemos, een stichting die pleit voor het recht op toegang tot gezondheidszorg voor iedereen. Ook de minister van volksgezondheid reageerde in het programma op de situatie.

Spierziekten Nederland vindt dat er zo snel mogelijk een oplossing moet komen voor iedereen die het middel nu niet meer kan krijgen. Leden ontvangen hierover een e-mail.

Terugkijken van de uitzending kan hier.

Terug naar overzicht