RDW wil fraude parkeerkaarten aanpakken

Door: Erik van Uden

Er wordt veel misbruik gemaakt van gehandicaptenparkeerkaarten. Op de zwarte markt gaan ze tot wel 1500 euro van de hand. De RDW wil hier een stokje voor steken.

Gemeenten en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) signaleren een toenemend misbruik van gehandicaptenparkeerkaarten. Door de stijgende parkeertarieven in de grote steden groeit de vraag naar gehandicaptenparkeerkaarten op de zwarte markt. Dat betekent ook dat mensen die bona fide gebruik maken van een gehandicaptenparkeerkaart steeds vaker geconfronteerd worden met een autokraak. Die kaart achter de voorruit levert in het illegale circuit namelijk al snel 1500 euro op.

De RDW wil nu in een aantal gemeenten gaan experimenteren met kaarten die gekoppeld zijn aan een kenteken. Gemeenten die scanauto's gebruiken kunnen deelnemen aan het experiment. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de bestaande database die auto's registreert op parkeervergunningen en parkeerapps. Het zou mooi zijn wanneer hiermee het misbruik van de kaart een halt toe kan worden geroepen. Misbruik ondergraaft immers het maatschappelijk draagvlak voor een belangrijke voorziening als de gehandicaptenparkeerkaart. 

Lees meer hierover op de website van Ieder(in).

Kijk voor meer informatie over het aanvragen van een kaart bij Wetten en regels op deze website.

Lees meer over de kaartkluis, waarmee u diefstal van de kaart kunt voorkomen.

Terug naar overzicht